galéria megtekintése

Válságtanácskozást tart a Tesco, annyira nincs ember, aki töltse a polcokat

35 komment


Batka Zoltán

Válságtanács lesz ma a Tescónál, mert már az áruházak ellátását veszélyezteti a munkaerőhiány és a bérfeszültség.

Megbeszélésre hívták szerdára a két kiskereskedelmi ágazati szakszervezetet a Tescóhoz. Lapunk úgy tudja, hogy a piacvezető áruházlánc azért hívta be soron kívül a dolgozói érdekképviseleteket, hogy közösen úrrá legyenek a cég központi raktárát sújtó munkaerőhiányon, amelynek tünetét immár a vásárlók is egyre gyakrabban láthatják – üres polcok képében.

Mint arról már korábban írtunk, a Tesco üzleteiben főleg a frisstermékekből áruhiány alakult ki, mivel a cég gyáli, központi raktárában nincs elég dolgozó, és nem tudják összekészíteni az üzletekbe kiszállításra kerülő árucsomagokat. Forrásaink szerint már hetekkel ezelőtt is legalább harminc százalékkal több munkavállalóra lett szükség ahhoz, hogy az összes üzletet ellássák áruból, a helyzet pedig azóta sem javult. Úgy hírlik, hogy a cég kölcsön munkaerővel próbálta orvosolni a helyzetet, ám ez viszont komoly bérfeszültséget szült a gyáli központban, mivel a „beállósok" többet kaptak, mint az állandó munkások.

Egy évvel ezelőtt még folyamatosan töltve voltak a Tesco zöldségpolcai
Egy évvel ezelőtt még folyamatosan töltve voltak a Tesco zöldségpolcai
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Fogas kérdést kell a cégnek megoldania: ugyan nemrég jelentettek be a teljes hálózatra egy 15 százalékos béremelést, ám az már látszik, hogy már az emelt fizetésért sem tudnak új munkásokat verbuválni a központba. Az ugyanakkor nehezen járható út, hogy csak a logisztikai munkások bérét emelik, míg a többi munkakörben érintetlenül hagyják a juttatásokat. Kérdéses, hogy a Tesco mekkora, a teljes hálózatot érintő pluszbéremelésbe tudna belemenni.

Ugyan a figyelem most a Tescóra hárul, a piaci hírek szerint a többi áruházlánc is komoly munkaerőhiánnyal küzd, és több nagy láncnál is immáron a működésképesség határát súrolja a központi raktárak működése. Ráadásul a kormány és politikusai sem könnyítik meg a helyzetet. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy az őszi ülésszakon új jogszabályokat fognak javasolni a kiskereskedelemben, így a dolgozóknak lehetővé tennék, hogy korlátozható legyen az egy hónapon belüli vasárnapi műszakok száma, sőt Kósa szerint a hétvégi munka rendezéséhez a szombati munkavégzés szabályain is változtatni kell. Így viszont a nagy áruházláncoknak – hacsak nem akarnak bezárni a hétvégére – elvileg több dolgozóra lenne szükségük.

Egyre többször hiányzik az áru
Egyre többször hiányzik az áru
Mediaworks

Immár nemcsak a vevőkért, de a dolgozókért is versenyeznek a cégek. A Lidl van, ahol nyíltan, a bolt bejáratában hirdeti, hogy akár kétszázezer forintnál is többet lehet keresni áruházaiban. Az emelkedő bérek a magyar kisboltokat hozzák nehéz helyzetbe. Nem véletlen, hogy az egyik hazai áruházlánc érdekeit nyíltan felvállaló Szatmáry Kristóf kiskereskedelemért felelős miniszteri biztos nemrégiben hirtelen előállt azzal, hogy ősszel ő is olyan jogszabályokat fog javasolni, amellyel javítani lehetne a kisvállalkozások és a nagy cégek közötti verseny egyenlőtlenségén. A részletek azóta sem ismertek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.