galéria megtekintése

NHKV: A rezsicsökkentés vívmányainak fenntartása a cél

2 komment


Spirk József

Ötmilliárd forintos pénzügyi segítségre adtak be igénylést az elmúlt napokban az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez a szemétszállítás átszervezése miatt nehéz anyagi helyzetbe került közszolgáltatók.

Mint ahogy a Népszabadság megírta, a lakossági hulladékbegyűjtéssel foglalkozó 174 közszolgáltató cégből 56 előzetes támogatást kért, mert április óta a közszolgáltatási díjak beszedését és a számlázást már nem ők végzik a szabályozás változása miatt. A pénzügyi feladatok elvégzésére az NHKV kapott kizárólagos jogot, ezért innen fogják visszaosztani a cégeknek járó szolgáltatási díjakat is. A régi rendszer tehát már nem működik, az új pedig még nem állt fel, a szolgáltatónak április óta nincs bevétele.

Weingartner Balázs, az NHKV elnök-vezérigazgatója pénteki tájékoztatóján kiderült, hogy az átmeneti időszakra kérhető előzetes támogatási igények összege pillanatnyilag túllépi az NKHV alapításakor létrehozott 4,8 milliárdos tartalékot is.

Fotó: Lénárt Márton

 

Az elnök-vezérigazgató szerint azonban ez nem jelent problémát, mert a beérkezett igényeket nem fogják 100 százalékban kifizetni. Egyes közszolgáltatók ugyanis az egész éves bevételüknek megfelelő összeget kértek támogatásként, az NHKV viszont csak az április 1. után elvégzett szolgáltatásokért fog fizetni. Weingartner Balázs azért is bizakodó, mert állítása szerint a jövő héttől beindulhat a számlázás, ami megoldhatja a likviditási gondokat.

A NHKV elnök-vezérigazgatója elárulta, hogy a teljes rendszer felállását október 1-re várják.

A szemétszállítási rendszer eddig országos szinten veszteséges volt, a közszolgáltató cégek összességében mintegy 14 milliárdos mínuszt termeltek.

A cél az, hogy az új rendszer alkalmas legyen a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartására, és esetleges továbbfejlesztésére

- szögezte le a tartozáshegyek ellenére Weingartner Balázs, és hozzátette, a veszteség nem az új rendszer hozadéka, az új rendszer célja a bajok megoldása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.