Orbán kirúgott két helyettes államtitkárt az NFM-ből

Orbán Viktor felmentette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két helyettes államtitkárát – hogy miért, azt nem árulták el.

A nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára a kormányfő felmentette tisztségéből Olajos Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát november 15-i hatállyal, és Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkárt – olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi számában.

A Népszabadság információi szerint a tárca felső vezetői régóta elégedetlenek voltak az Olajos Péter vezette helyettes államtitkárság előkészítő munkájának ütemével. Noha a tárca hallgat az ügyről, bizalmas értékelések az okok között azt említik, hogy a METÁR-nak nevezett új hőtermelés-támogató rendszer kidolgozása több hónapos csúszást szenvedett. (Pedig a masszív pletykák szerint Orbán Viktor miniszterelnök egyik szívügye.) Ennek némileg ellentmond, hogy ezt a területet már június óta nem Olajos államtitkársága irányítja

Az új kormány megalakítását követően nevezték ki Olajos Pétert az akkor még a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) alá tartozó energiaügyi államtitkársághoz. Tavaly év végén Olajos Péter Bencsik János klíma- és energiaügyekért felelős államtitkárral együtt az NGM-től átkerült az NFM-hez. Ismereteink szerint viszonyuk mára – elsősorban az úgymond lassú előkészítő munka miatt – megromlott.

A tárca sajátos keretet ad a távozásnak: szokás szerint közlik Bencsik János aktuális, elsősorban az Olajos szakterületének számító klímaügyekről szóló beszédét. Ebben az éghajlatváltozás kapcsán a Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia haladéktalan megalkotását sürgeti. Mindazonáltal a közlemény semmiféle, a tárcán belüli feszültségekre nem utal.

Olajos Péter érdeklődésünkre elmondta: felmentését nem indokolták, de ilyen esetben nem is szoktak. Aki ilyen feladatot vállal, az tudja, hogy a kormányfő bármikor, indoklás nélkül átalakíthatja a kabinetet, ha úgy látja jónak. Abban mindenestere biztos, hogy az elmúlt másfél év sikeres volt a zöldgazdaság-fejlesztés, klímapolitika terén. 

Olajos Péter 2004-től 2009-ig volt az Európai Parlament tagja a Néppárti Képviselőcsoportban. Fő bizottsága a Környezetvédelemi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság volt. 2007 elejéig tagja volt a Belsőpiaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságnak, ezt követően pedig a parlament Költségvetési Bizottságának. 2007 májusában létrejött az Európai Parlamentben a klímaváltozással foglalkozó ad hoc bizottság, amelynek szintén tagjává választották.

2008 szeptemberében a legnagyobb szavazataránnyal az MDF elnökségének tagjává és egyben alelnökévé választották. 2009. februárjában a párt politikai irányváltása miatt minden pártbeli tisztségéről lemondott, áprilisban pedig kilépett az MDF-ből. Európai Parlamenti tisztségeit 2009. július 13-ig töltötte be.

November 30-i hatállyal mentették fel tisztségéből az NFM egy másik helyettes államtitkárát is, a fejlesztési ügyekért felelős Nyikos Györgyit.

Nyikos 2010. június 7-e óta töltötte be ezt a tisztséget. 2005 és 2006 között az Országos Területfejlesztési Hivatal elnökhelyettese volt. 2009. április 1. és április 21. között a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumában gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkárként dolgozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.