Nevetséges bírsággal úszták meg a milliárdos költekezést az MNB alapítványai

Szórták a pénzt az MNB alapítványai, titkolták, ameddig csak lehetett, hogy mire költöttek, és még azt is tagadták sokáig, hogy közpénzt kezelnének. Közbeszerzést sem írtak ki, most viszont a Közbeszerzési Döntőbizottság emiatt lecsapott rájuk és az ellenőrizetlenül elköltött milliárdok miatt alapítványonként 200 ezer forintos bírságot szabott ki.

Valószínűleg sikerült elrettentenie a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a Magyar Nemzeti Bank által alapított, 260 milliárd forint közpénzt kezelő alapítványokat attól, hogy a továbbiakban megfontolatlanul költekezzenek. Eddig ugyanis nem írtak ki közbeszerzést, így költöttek el mintegy húszmilliárd forintot, mostantól azonban minden másképp lesz.

A Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis helyt adott a Pallas Athéné Alapítványok önkéntes kérelmének és megállapította, hogy a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak, vagyis a hatóság szerint a továbbiakban pályázatot kell kiírniuk, ha nagyobb költekezést terveznek. Ráadásul pénzbüntetést is kaptak, alapítványonként 200 ezer forintot. A hivatalos tájékoztatás szerint a hatóság figyelembe vette, hogy az eljárás az alapítványok saját kérelemre indult, ezzel indokolták a bírság mértékét.

Az alapítványok azután fordultak a Közbeszerzési döntőbizottsághoz, hogy a Kúria, majd az Alkotmánybíróság is kötelezte őket arra, hozzák nyilvánosságra szerződéseiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.