A NER-kompatibilis útdíjmilliárdos

A Népszabadság idei, a leggazdagabb magyarokat bemutató Top 150-es listáján 18 új névvel találkozhat az olvasó. Köztük az egyik legérdekesebb az a 18 milliárd forintos becsült vagyonnal debütáló Emőri Gábor, aki az elektronikus útdíjfizetési rendszer kialakításában működött közre.

Emőri Gábor vagyona 18 milliárd Az idei listán sok az új név
Emőri Gábor vagyona 18 milliárd. Az idei listán sok az új név
Nyúl Zsuzsanna

Üzleti karrierje abszolúte kompatibilisnek mondható a nemzeti együttműködés rendszerével. A recept: fejlessz ki jó ütemérzékkel egy elektronikus szolgáltatást éppen akkor, amikor a kormány is érdeklődni kezd a terület iránt, majd add el az államnak – és már számolhatod is a milliárdjaidat.

Emőri Gábor neve már a rendszerváltás utáni években felbukkant a sajtóban. Akkoriban a kontraxos Dicső Gábor közvetlen munkatársa, a Kontrax ügyvezetője volt, vagyis idejekorán megtanulta, mekkora pénz van az üzleti folyamatok és a kommunikáció digitalizálásában. Az üzletember cége, az I-Cell szerelte fel 2001-ben GPS-flottakövetővel a Hungarocamion 1200 kamionból álló járműállományát, ami technikai bravúr és jó üzlet is volt.

Az idei listán sok az új név
Az idei listán sok az új név

Tíz évvel ezelőtt beszállt a mobilparkolásba és az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt.-t alapításába, s a cég pillanatok alatt gyakorlatilag monopolhelyzetbe került a mobillal fizetett budapesti parkolások elszámolásában. A társaság a kórházi vizitdíjak mobilos beszedését is menedzselte volna, ám ebből a „szociális népszavazás” miatt nem lett semmi. Emőri Gábor karrierjét azonban ez nem törte meg, és az elektronikus útdíjfizetési rendszer elszámoló infrastruktúrájának megalkotásával föl is ért a csúcsra.

A rendszer sikerre vitelét kísérte néhány furcsaság: az elsőként kiválasztott nyertes ajánlattevő visszalépett, magában a kialakított szisztémában pedig egy másik magyar vállalkozás fölismerni vélte a saját korábbi megoldását. A kritikus hangok azonban mostanra elhalkultak, s az üzletember a mobil és a fixen telepített traffipaxok szállítására kiírt megbízást is elnyerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.