galéria megtekintése

Nem erőltetik a multik a vasárnapi népszavazást

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 18. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A népszavazással szemben inkább az egyéni érdekérvényesítésben bíznak a vasárnapi boltbezárással elégedetlen áruházláncok. A legnagyobb vesztesek azonban a bevásárlóközpontok lehetnek, a moziért és pár étteremért nem érdemes kinyitni.

Magára maradt Demján Sándor. Információnk szerint az áruházláncok nem állnak be az üzletember által vezetett Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazási kezdeményezése mögé, amelyet a boltok vasárnapi zárva tartása ellen hirdetett meg a szervezet. Úgy tudjuk, a VOSZ eddig hiába hívott össze egyeztetést az érintettekkel, nincs előrelépés, nem született megállapodás a népszavazásról. Hipermarketes forrásaink kizártnak is nevezték, hogy beszállnának a VOSZ akciójába. (A népszavazás, ha megrendeznék, bizonyára szintén vasárnap volna.)

A nagy láncok azért sem állnak a kezdeményezés mögé, mert a vasárnapi boltbezárás az összes számottevő piaci szereplőt sújtja, így nem változtat érdemben az áruházláncok közötti erőviszonyon. (A vegyesboltok közül csak – további megkötésekkel – a kétszáz négyzetméteresnél kisebbek maradhatnak nyitva, ezek pedig a nagy láncoknak eddig sem voltak konkurenciái.) Forrásaink azt is szóvá tették: a nagy láncoknak visszatetsző volt, ahogy Demjánék kemény hangon „pénzt és paripát” követeltek a népszavazás megszervezéséhez a hipermarketektől.

Ilyen idilli képre legfeljebb hétköznap délelőtt számíthatunk. Egyébként esténként és kivált szombaton a mostaninál nagyobb sorok valószínűsíthetők a vasárnapi zárva tartás miatt
Ilyen idilli képre legfeljebb hétköznap délelőtt számíthatunk. Egyébként esténként és kivált szombaton a mostaninál nagyobb sorok valószínűsíthetők a vasárnapi zárva tartás miatt
Szabó Bernadett / Reuters

 

A kényszerbezárás legnagyobb vesztesei a bevásárlóközpontok. Ugyan a mozik és a vendéglátóegységek továbbra is működhetnének a plázákban, ám erősen kétséges, hogy pusztán a kedvükért érdemes lesz-e kinyitni egy egész bevásárlóközpontot vasárnap. Ennek ellenére plázás forrásaink egyelőre vizsgálják a kérdést, hogy beálljanak-e egy vasárnapi nyitva tartásról szóló referendum mögé.

Az általános aggályok mellett ugyanakkor nagyban visszaveti az összefogási kedvet a DK aktivitása is, a párt ugyanis szintén népszavazással kérné ki az emberek véleményét a kérdésben. „Az egészen biztos, hogy nem fogunk a DK-val egy lapon szerepelni” – hallani plázás berkekben.

A kormányoldal partner, amennyiben már most igyekszik összemosni a kereskedelmi szektor képviselőit a DK-val. A vasárnapi boltbezárás ötletgazdája, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője már kedden kijelentette: látható, hogy a nagyvállalkozó (Demján Sándorra célzott) és a DK összefonódott az ügyben. A DK-nál érdeklődésünkre elmondták: nem tettek le a népszavazásról, az ügyben jelenleg is egyeztetnek az érintettekkel.

Az áruházláncok szerint azonban a referendum meglehetősen parttalan akció lenne: „Még a NATO-csatlakozáskor sem mentek el négymillióan szavazni” – érzékeltette egyik forrásunk a dilemmát. Szerinte a kormány már korábban is bizonyította, hogy pillanatok alatt képes pokollá tenni a vele szembeforduló piaci szereplők életét. Ráadásul a vasárnapi zárva tartás keddi megszavazása után is maradt még lehetőség az érdekek egyéb módon való érvényesítésére. A törvény számos gumiszabályt tartalmaz, például a kormány saját hatáskörében dönthet úgy, hogy bizonyos területeken, később meghatározásra kerülő feltételek alapján, felmentést ad a bezárás alól. Ez emlékeztet a plázastopra: ott az áruházak létesítéséhez fűződő engedélyezési jogköröket vonta el a kormány hasonló módon az önkormányzatoktól. Ami ellenzéki vélekedések szerint a kereskedelmi beruházásoknál a korrupció intézményesítését eredményezte.

Márciustól a Manna üzleteiről lekerül az „éjjel-nappal” felirat. A kényszerű átszervezés miatt száz dolgozó veszítheti el állását
Márciustól a Manna üzleteiről lekerül az „éjjel-nappal” felirat. A kényszerű átszervezés miatt száz dolgozó veszítheti el állását
Korponai Tamás

A munkáltatói szervezetek szerint a vasárnapi zárva tartás 20-30 ezer ember munkahelyét veszélyezteti, míg a kabinet és a kormánypártok képviselői következetesen azt az álláspontot képviselik, hogy az intézkedés nem jár elbocsátásokkal. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős államtitkára, Czomba Sándor azonban most egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy lesznek elbocsátások, igaz, „nem annyi”. Később az NGM közleményben pontosította saját államtitkárát, mondván: nem lesznek elbocsátások, mivel szerintük jelenleg is „munkaerőhiány van” a kereskedelemben.

A piaci szereplők azonban egész más véleményen vannak. A törvény nemcsak a vasárnapi nyitva tartást korlátozza, hanem felszámolja az éjjel-nappali működést is. A jelenleg így működő Manna-csoportnál Papp András résztulajdonos úgy látja: a Manna- és Roni-üzletekből álló hálózatuk egy jó részét rövidesen két műszakos bolttá kell átszervezniük, rosszabb esetben pedig be kell hogy zárják az üzletek egy részét, ami száz munkavállaló elbocsátását jelentheti.

Az elbocsátások és a vásárlási szokások kényszerű átalakulása mellett a vasárnapi zárva tartásnak egyéb negatív következményei is lehetnek. A hét végi nagybevásárlások így például egyetlen napra, szombatra koncentrálódnak, így ezeken a napokon jókora zsúfoltságra, hosszú sorokra lehet majd számítani az üzletközpontokban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.