Nemzeti lesz az áram is

A gázszolgáltatók után az áramcégek lakossági ügyfelei is hamar a nemzeti közművállalatnál találhatják magukat – az ehhez szükséges törvénymódosítást hétfőn nyújtotta be a Miniszterelnökség. Az érintett cégek az átadás időszakában mentesülnek több fogyasztóvédelmi szabály betartása alól.

A villamosenergia-szolgáltatóváltást olajozottabbá tévő törvénymódosító csomagot terjesztett az Országház elé Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint ismert, magyar állami felek, illetve az Elmű-ÉMÁSZ-t irányító német RWE a nyár elején szándéknyilatkozatot írtak alá az áramszolgáltató csoport bizonyos vagyonelemeinek, legfőképp a lakosság ellátására vonatkozó át-, illetve eladásáról. A tárcavezető és államtitkára, Németh Lászlóné az elmúlt napokban is utaltak arra, hogy a tárgyalások jelen állása alapján továbbra is valószínűsíthető az Elmű-ÉMÁSZ lakossági fogyasztóinak átvétele januártól. Az EDF Démásszal folytatott hasonló tárgyalásokra is céloztak. Az E.ON tekintetében viszont egyelőre nem került nyilvánosságra egyeztetés.

Eltolják. Marie-Theres Thiell Elmű-elnök (középen) a cég bemutatótermében
Eltolják. Marie-Theres Thiell Elmű-elnök (középen) a cég bemutatótermében
Teknős Miklós / Népszabadság

Tavasszal a gázszolgáltató-váltás kapcsán még Balla György fideszes képviselő terjesztett be Lázár János mostani, áramszektorra vonatkozó javaslataihoz hasonló pontokat. Ez akkor a külföldi gázcégekkel folytatott előrehaladott tárgyalásokra engedett következtetni. A gyanú hamar igazolást nyert, amennyiben kis idő múltán mindhárom külföldi hátterű gázcég, a GDF Suez, az E.ON és a Tigáz is bejelentette: az új szabályok mentén, a lakossági ellátás központilag meghatározott áraiba kódolt hatalmas veszteségek miatt, lemondanak eme jogukról. Az ügyfeleket az állami Főgáz veszi át.

Az árampiaci váltásra vonatkozó miniszterelnökségi indítványokon a gázpiaciakhoz képest finom módosításokat eszközölnek. Így például, míg a gázpiaci váltás során az ügyfelek lejárt tartozását a szolgáltatócsere után is az átadónak kell behajtania, áramcégek esetében a követelés átkerül az újhoz. A tartozás miatt kikapcsolt mérőt pedig az új ellátó akkor indíthatja újra, ha az átadó a tartozás megfizetése, vagy más okból ehhez hozzájárul. Fura javaslat, hogy az átadás körüli hónapokban az érintett szolgáltatók a folyamattal összefüggésben nem sújthatók fogyasztóvédelmi és közműbírsággal, az ügyfélszolgálatoknak nem kell betartaniuk határidőket, telefonfelvételi szabályokat.

A gázpiaci szabályokhoz képest változás az is, hogy a közműhivatalnak nem kell feltétlenül pályázatot hirdetnie az új ellátóra, ha a két fél elfogadható feltételek mentén megállapodik. Erre sok esély is mutatkozik, mivel a lakossági áramfogyasztók ellátásának várományosa szintén a Főgáz, illetve a tulajdonosi jogait gyakorló ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató. Egy minap megjelent kormányrendelet már könnyíti is az eljövendő állami áramcég dolgát: azt a szabályt, miszerint új területen 500 ellátott felett ügyfélszolgálati irodát kell nyitni, most úgy módosítják, hogy 2500 fő felett szükséges új iroda.

Mese-villanyautó

Az MVM hosszú távon bízik az áramhajtású gépjárművek elterjedésében – jelentette be az alternatív hajtású autókat felvonultató szombati 5. MVM Energiafutam kapcsán Csiba Péter elnök-vezérigazgató. A Magyar Elektromobilitás Szövetség viszont kérdésesnek tartja, hogy Magyarország határidőre képes lesz-e megfelelni az elektromos autók elterjesztésére vonatkozó uniós irányelveknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.