Némi élénkülés volt a szálláshelyeken

Októberben 1,8 százalékkal emelkedett a vendégek száma, és 2,0 százalékkal volt magasabb az eltöltött vendégéjszakák száma 2009 októberhez képest a kereskedelmi szálláshelyeken - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A bruttó árbevétel ugyanakkor 10,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az év első 10 hónapjában lényegében változatlan volt a vendégek és a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a bevételek emelkedtek - tette hozzá a KSH. A vendégek száma 1 százalékkal, a vendégéjszakák  száma pedig 0,3 százalékkal volt magasabb az előző év első tíz havinál, a bevételek 3,2 százalékkal nőttek.

Tavaly január-októberben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, illetve vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, miközben a szálláshelyek árbevétele folyó áron 10 százalékkal mérséklődött. A forgalom 72 százalékát adó szállodák vendégforgalma élénkült: októberben 4,6 százalékkal, január-októberben pedig 5,9 százalékkal nőtt. Ezen belül októberben a belföldi vendégek száma 2,1 százalékkal csökkent, a külföldieké 10,6 százalékkal nőtt a szállodákban. Az első tíz hónapban a belföldi vendégek száma 2,1 százalékkal, a külföldieké 9,2 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Január-októberben 2,989 millió külföldi vendég 8,38 millió  vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt nőtt, 5,1, illetve 1,3 százalékkal. Az összes kereskedelmi szálláshelyen a belföldi vendégforgalom októberben 4,7, január-októberben 2,4 százalékkal esett vissza, miközben a bázis is alacsony volt. A KSH ezt azzal magyarázza, hogy a belső kereslet továbbra sem nőtt.

Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken 3,38 millió belföldi vendég 8,481 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek körében kedvelt panzióknál 11 százalékos csökkenés következett be. Az Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben címet viselő Pécsett a vendégek száma 25 százalékkal, a vendégéjszakák száma 26 százalékkal emelkedett. Bár csak minden negyedik vendég volt külföldi a pécsi szálláshelyeken, számuk a dinamikus emelkedést követően több mint másfélszeresére nőtt az egy évvel ezelőttihez képest.

A KSH adati szerint január-októberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 46 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 61 százalékos szobakihasználtsági aránnyal. Január-októberben a szálláshelyek összes árbevétele - stagnáló vendégforgalom mellett - 3,2 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakához képest és elérte a 201,57 milliárd forintot, amiből a szállásdíjbevétel 111,078 milliárd forintot tett ki.

A KSH megjegyzi, hogy a magas külföldivendég-forgalmi részesedés miatt figyelembe kell venni, hogy a forint az euróhoz képest az első tíz hónapban mintegy 3 százalékkal volt erősebb az egy évvel korábbinál. A működő kereskedelmi szálláshelyek közül októberben 1.655 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket 15,1 milliárd forint értékben, ami az összes bevétel 7,5 százalék, a belföldi szállásdíjaknak pedig 36 százaléka.

A kereskedelmi szálláshelyek száma október 31-én 2.131 volt, amiből 801 szálloda 49 ezer szobával, a 899 panzió 11 ezer szobával  működött és 431 volt az egyéb szálláshelyek száma. A szektorban összesen 27 ezer főt foglalkoztattak október végén, kicsit többet az egy évvel korábbinál - közölte a KSH.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.