Németh Szilárd még tudja a rezsileckét

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos mai sajtótájékoztatóján elismételte a rezsicsökkentéssel kapcsolatos eddigi fordulataikat, illetve nem pontosította további szándékaikat. Vízdíjcsökkentés mindenesetre csak évek múlva várható.

Németh Szilárd, a Fidesz nemzetbiztonsági ügyeket is vállán cipelő, sőt újólag a magyar birkózószövetség elnöki tisztségére is pályázó rezsibiztosa sajtótájékoztatót hirdetett mára "folytatódik a rezsicsökkentés" címmel. Az összesereglett médiumoknak azonban már csak "a rezsicsökkentés elmúlt két éve 2013-2015" című, tisztázatlan hitelességű grafikonokkal illusztrált, többedszerre ismételt diasort vetítette le.

Az egyik ábra például arról tanúskodott, hogy az Eurostat szerint 2010 előtt nálunk lett volna a legmagasabb a gáz- és második legmagasabb az áram ára. Eme, a rezsifórumokon is előszeretettel levetített adatsornak mi az Eurostatnál nem leltük nyomát. Az a szintén az Eurostatra hivatkozó ábrájuk, miszerint most már nálunk lenne a második legolcsóbb az energia, a gáz tekintetében legalábbis közelít az uniós statisztikai hivatal honlapján található egyik kimutatáshoz. A többi megismételt, többnyire ellenőrizhetetlen vagy már szintén cáfolt fordulat után - miszerint például százmilliárdok "maradtak az embereknél" a "többnyire külföldi tulajdonú" rezsicégek helyett, az árak már nem nőnek, a kereslet pedig bővül -, az újságírók kérdéseire kifejtette, mit is értett a rezsicsökkentés meghirdetett folytatása alatt.

Eszerint a majdan felálló központi közműszolgáltató a lakossági körön kívüli vevőknek, azaz a nagyobb vállalkozások számára nyújt majd olcsóbb energiát. E tárgyban akár tíz százalékos mérséklést is valószínűsített. Arra a többször feltett kérdésre, hogy mindezt mikortól tartja elképzelhetőnek, kitérő válaszokat adott. (Korábban számos kormányzati tényező, így például Orbán Viktor kormányfő, Rogán Antal frakcióvezető vagy Németh Szilárd is először tavalyra, majd ez év elejére tette az úgynevezett ipari rezsicsökkentést, ám ez mindezidáig nem valósult meg.)

Arra a kérdésünkre, hogy a mellékvízmérők lakossági cseredíjának fél éve általa kilátásba helyezett eltörlése meddig várat magára, közölte, hogy ezt is az új központi rezsicég létrehozatala oldhatja meg. E tekintetben körülbelül másfél-két évet valószínűsített. Kijelentéséből az az - eddig kevéssé hangsúlyozott - kormányzati terv körvonalazódik, miszerint az energiaszolgáltatásoktól leválasztva a többi közmű központosítására nem idén, hanem csak évekkel később kerülhet sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.