galéria megtekintése

Nem vette magára Lázár intelmeit a kormány offshore-lovagja

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 31. számában
jelent meg.

2 komment


Marnitz István
Népszabadság

Tavaly megugrott Seszták Miklós fejlesztési miniszter egyetlen bevallottan saját cégének bevétele. A kisvárdai Opel-szalon milliós nyeresége a politikus vagyonához képest eltörpül. Míg ő maga nem vett fel osztalékot, felesége, valamint ciprusi cégtársai igen. Olyan cégekből is, amelyek EU-támogatásban részesültek. Seszták offshore jellegű céghálózata immár a tisztakezűséget hirdető Lázár János tárcájánál is átláthatónak minősül.

Jól szaladt tavaly a kisvárdai Opel-szalont működtető, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter tulajdonában álló Ramiris Autó Kft. szekere – derül ki a cégbírósági adatokból. A társaság 2013-ban 127,5 millió forint árbevételt ért el, ez tavaly 231,6 millió forintra ugrott.

A céges jelentés az okokra nem tér ki. Az ukrán határ közelében fekvő város lakói arról beszélnek: az EU-pénzzel segített helyi vállalkozások udvarán mintha megszaporodtak volna az új céges autók, és sok az Opel közöttük. Seszták Miklós öröme nem lehet maradéktalan: a megugró árbevétellel együtt cégének költségei is nőttek, végül a nyereség szinte hajszálra ugyanannyi maradt: a tavalyelőtti 2,3 millió után tavaly 2,2 millió forint. Ezt Seszták Miklós a korábbiaknak megfelelően tavaly sem vette ki osztalékként.

Seszták Miklós (jobbra) gyáravatásra vendégli meg a kormányfőt Kisvárdán. Jól megy az üzlet is
Seszták Miklós (jobbra) gyáravatásra vendégeli meg a kormányfőt Kisvárdán. Jól megy az üzlet is
Facebook

 

A tavalyi év szempontjából a Seszták környezetébe tartozó cégek közül leginkább szembetűnő eredményt a felesége, Sesztákné Berecz Marianna irányította és résztulajdonában álló, ingatlanosként ismert TFK-Impex érte el, amely 2013-hoz hasonlóan 25 milliós árbevétel mellett 15 milliós nyereséget mutatott fel. Innen a tulajdonosok – a tartalékokat több mint tízmillióval megcsapolva – 25 milliót vettek fel.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tisztakezűséget hirdető intelmeit a parlament egyik leggazdagabb képviselőjeként is ismert Seszták Miklós nem vette magára. Sőt: miután tavalyi kinevezése kapcsán beszámoltunk a kisvárdai Opel-szalon köré fonódó, Seszták Miklóshoz eddigi ügyvédi tevékenységén, rokoni, baráti szálakon keresztül kapcsolódó, offshore-szerű és átláthatatlan céghálókról, ezen nem is változtatott.

Igaz, a Ramiris Autó többségi tulajdonában álló, az Opel-szalonban bejegyzett Várda-Mobil kisebbségi tulajdonosáról, az ismeretlen hátterű, offshore státuszú ciprusi Minotaxról tavaly maga a nemzeti fejlesztési tárca jelentette ki, hogy az átlátható és nem offshore jellegű. A mögöttes tulajdonosokat nem nevezték meg. A Minotax jegyzi azt a szintén az Opel-szalonban bejegyzett King Kft.-t is, amely három éve tízmillió forint uniós támogatást nyert autószerviz kialakítására, miközben a helyiek szerint a szalonban eddig is volt ilyen.

A Minotax tavalyi cégkivonata szerint egy Seychelle-szigeteki cégé, a sziget pedig szakértők szerint az átláthatatlanság, az adómérséklés, a valós haszonhúzók elrejtésének Mekkája. Az EU-pénzek elköltése felett őrködni hivatott Miniszterelnökség az ügy kapcsán vizsgálódott is, három hónap múlva kijelentették, hogy a Kinget – így tehát a Minotaxot is – átláthatónak találták, és mehetett a pénz. Konkrét haszonhúzót Lázár János tárcája se tartott szükségesnek megnevezni.

A Várda-Mobil néhány milliós forgalmát illetően akár egyetlen kényszervállalkozó kifizető cégének is tűnhet, adatai mégis figyelemre méltók: hatmilliós forgalmának közel kétharmada nyereség. Ezt a Seszták Miklós és az ismeretlen Seychelle-szigetekiek kezében lévő tulajdonosok idén korábbi szokásaiktól eltérően felvették, a tartalékokat is megfejve összesen hatmilliót. A King Kft. nyeresége tízmillióról hárommillióra csökkent, ám – talán a botrány hatására is – a Minotax ezt az összeget néhány tízezer forint híján szintén felvette.

A Minotaxon, rokoni szálakon, egykori osztálytársakon és egykori ügyvédi munkáján keresztül szintén Sesztákhoz köthető, egymáshoz szövevényesen kapcsolódó fővárosi Oxygen-Wellness cégek kevés kivételtől eltekintve évek óta siralmas eredményeket hoznak. Így például annak ellenére, hogy a Seszták-Mészáros Beatrix vezette Oxygen-Gastro Kft. bevételét közel kétszázmillióról majd háromszázmillióra növelte, a 2013-as mintegy ötvenmilliós veszteség után a tavalyi év is csaknem negyvenmilliós mínusszal zárt.

A szintén offshore-gyanús, New York államban bejegyzett Hammond Sales jegyezte cég saját tőkéje mínusz 353 millió forint, ami tőkerendezés nélkül lényegében nem teszi lehetővé a további működést. Hasonlóképp kevéssé rózsás a helyzet a szintén a Hammond Sales résztulajdonában álló Oxygen Medicallel, amely ugyan veszteségét közel százmillióról majdnem nullára szorította le, ám a saját tőke itt is mínusz kétszázmillió alatt jár.

Nem vették komolyan

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár zűrös céges ügyei kapcsán arra figyelmeztette tárcája vezetőit, hogy „lehetőség szerint” szabaduljanak meg az általuk „aktív, szervező módon” irányított, „valós befolyást jelentő” érdekeltségeiktől, hogy ne merüljön fel összeférhetetlenség. Az ügyben eddig még egyik kormánytag sem érezte magát megszólítva. A Magyar Hírlapnak Lázár a minap azt mondta: tisztakezűnek kell lenni, s e cél elérésében maradt még tennivalójuk a ciklus végéig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.