Nem tudni, kié lesz a Tiborcz-cég félmilliárdja

A céges adatokból nem látszik egyértelműen, mi lett azzal a tetemes nyereséggel, amelyet Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének a volt cége, a közbeszerzéseken sikert sikerre halmozó Elios Innovatív Zrt. abban az időszakban termelt, amikor Tiborcz még résztulajdonosa volt.
Annyi biztos, hogy az Eliosnál 470 millió forint osztalékfizetésről döntöttek. Ám az egyik tulajdonosa, a Green Investments április 28-án gazdát cserélt, Tiborcz István eladta GI Kft.-t a West Hungária Bau Befektetési (WHBB) Kft.-nek. (Ennek a West Hungária Bau Kft. a tulajdonosa. Utóbbi cég egy konzorcium tagjaiként dolgozott a Várkert Bazárt felújításán.) Valószínűsíthető: ha Tiborcz István a érdekeltsége fennállása alatt megtermelt nyereség rá eső részéről nem akart lemondani, akkor azt az eladási árba belekalkulálta. Tehát az ár akár az osztalék mértékével is növekedhetett, amiről azonban a felek nem kötelesek tájékoztatni a nyilvánosságot, hiszen a vételár üzleti titok.

Szombaton, miután közzétették a cég mérlegét, arról számoltunk be, hogy az Elios Innovatív Zrt. hatalmas osztalékfizetésről döntött. Most az egyik tulajdonosa, a ma már volt Tiborcz-cégnek számító Green Inevstments (GI) Kft. is közzétette az elmúlt évről szóló mérlegét. Ebben a tulajdonosváltás nyomai már láthatók. A GI április 30-án készített egy dokumentumot az „adózott eredmény felhasználásáról”, melyet már az új tulajdonos megbízottai jegyeznek. A WHBB Kft. ügyvezetőjeként feltüntetett Mózes Zoltán, valamint a GI új ügyvezetőjének megjelölt Hauberl Gergely László írta alá. Ebben a papírban szerepel, hogy a cég 471,3 millió forintos osztalékot fizet, ezt pedig az új tulajdonosok hagyták jóvá. Az osztalék összegéből 447,8 millió a 2014. évi eredményből, míg 23,5 millió forint eredménytartalékból származik. A GI-nek egyébként tavaly nem volt árbevétele, kapott viszont 417 millió osztalékot. Az Elios másik tulajdonosának mérlegében nem találtunk osztalékra vonatkozó adatot.

Mint beszámoltunk róla, az Elios pompás évet zárt 2014-ben. Az árbevételét a korábbi 1,29 milliárd forintról az elmúlt évre 3,5 milliárd forintra növelte, a vállalkozás ebből fizet 470 millió forintos osztalékot a tulajdonosainak, így a mérleg szerinti eredménye viszont a 2013. évi 21,4 millió forintról 6,29 millióra apadt. Az Eliosban a Green Investments 50 százalékos tulajdonos, a cég másik fele a Green Univesre nevű cégé, amely Erdei Bálinthoz köthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.