Üvöltözésbe fulladt a Quaestor felszámolói gyűlése

Elszabadultak az indulatok, a felszámoló cég munkatársai végül félbeszakították a tájékoztatót. Annyit azért így is elmondtak, hogy a Quasetor Financial Hrurira károsultjai várhatóan már egy fillérhez sem jutnak a felszámolásból.

Lökdösődés és üvöltözés közepette félbeszakadt a Lurdy Házban a Quaestor Hrurira felszámolói gyűlése, a felszámoló Vectigalis Zrt. képviselői végül távozni kényszerültek a jó száz Quaestor-károsulttal teli teremből. A gyűlés szervezői láthatóan készültek a parázs helyzetre, mivel három biztonságis, illetve három mentős is várta a gyűlés résztvevőit. A parázs hangulatra jellemző, hogy a Vectigalis képviselői testi épségüket féltve végül nem mertek névvel és arccal nyilatkozni a médiának. Mint kamerán kívül az egyik ügyvéd elmondta: többüknek gyermekei vannak, nem akarják viszontlátni magukat valamelyik internetes honlapon.

Földi Imre / Népszabadság

Az indulatok azután szabadultak el, amikor a Vectigalis képviselője az egybegyűlteket arról tájékoztatta, hogy a felszámoló eddig az adós Quaestor Hrurira semmiféle iratanyagát nem kapta meg. Az egyik - neve elhallgatását kérő - felszámoló lapunknak elmondta: az anyacég Quaestor Financial megtagadta a tájékoztatást. Ezt követően a Vectigalis a Fővárosi Főügyészséghez fordult, ám az ügyészség azt mondta a kijelölt felszámolónak, hogy immáron a bíróságon vannak a kért iratok. A Vectigalis ezután a bírósághoz fordult, ám eddig a bíróság nem válaszolt a megkeresésükre. A felszámolásra kijelölt 180 nap szeptember közepén jár le. Amennyiben addig nem kapnak semmiféle gazdasági iratot a Hruriráról, úgy a felszámoló nem tehet mást, mint hogy elrendeli az egyszerűsített felszámolást. Ez annyit jelent, hogy a károsultak-hitelezők igényeit nem tudják a cég vagyonából rendezni, így a hitelezők legfeljebb polgári eljárással juthatnának hozzá a pénzükhöz. Már ha lenne a Hrurirának bármiféle vagyoneleme.

"Nem akarom magukat áltatni" - mondta el többször a felszámoló, utalva arra, hogy valószínűleg a károsultak nem látnak pénzt az eljárás végén. "Maffia!" - skandálta a tömeg, gyakran belefojtva a szót a felszámolóba, aki végül az indulatokat látva távozott a kollégáival együtt egy biztonságis kíséretében a teremből.

A tüntetés 9 órakor kezdődött. Akkor 60-80 Quaestor-károsult gyűlt össze a Lurdy Ház elé. Később bő százra nőtt a résztvevők száma, a többség ugyanis nem is jött el. A felszámoló Vectigalis Zrt. ugyanis mintegy négyezer károsultat arról értesített, hogy egyszerűsített felszámolási eljárás keretében befejezi az eljárást, erről tartanak felszámolói közgyűlést 10 és 11 óra között.

Földi Imre / Népszabadság

A tüntetők közül Kálmán-Pikó István elmondta, az egyszerűsített eljárás azt fogja jelenteni számukra, hogy az eddigi kártalanításon felül semmire sem számíthatnak. A tömegben többen is elmondták, hogy a Quaestornál befektetett pénzük kevesebb mint felét kapták vissza. Egy neve elhallgatását kérő fiatalembernek például 18 millió forintja ragadt benn a Quaestornál, ebből mindössze hatmilliót kapott vissza, de mások is hasonló arányról számoltak be.

Földi Imre / Népszabadság

A flashmob szónokai azt kifogásolták, hogy a felszámoló többek között azzal indokolja az egyszerűsített lezárást - ami az eljárás lezárultát jelenti -, hogy sem a rendőrségtől, sem az ügyészségtől semmiféle iratot nem kaptak a Quaestor vagyonállományára vonatkozóan.

Földi Imre / Népszabadság

A hangulat az eddig Quaestor-tüntetésekhez hasonlóan feszült volt. "Börtöbe!", "Maffia!", "Bitóra velük!" - kiabálták sokan. "Tessék, ez itt nektek a demokrácia!" - kiáltotta egy idősebb nő, amikor a szónok arról beszélt, hogy az ügyészség nem küldött iratokat a felszámolónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.