galéria megtekintése

Nem lesz pluszpénz

A nyugdíjasok járandósága legfeljebb a kormány által számított infláció mértékével, azaz 1,6 százalékkal emelkedik 2016-ban. A jelentősen alulbecsült inflációval a kormány az előző öt év gyakorlatával szakít, s megállítja ezzel a nyugdíjak reálértékének folyamatos növekedését. Adja, ami jár, de annál egy forinttal sem többet.

Az Orbán-kormány előző ciklusában meghozott törvénymódosítás értelmében mindig a következő évi becsült (tehát nem a valódi) inflá­cióhoz igazítják a nyugdíjemelést. Ha az év második felében kiderül, hogy a pénzromlás üteme nagyobb, mint az előrejelzés, akkor visszamenőlegesen kifizetik a különbözetet. A lényeg, hogy a nyugdíjak reál­értéke nem romolhat. Viszont nőhet, ha a kormány – ahogy az előző években rendszeresen – túltervezi az inflá­ciót.

Így történt 2013-ban, amikor a kabinet 5,2 százalékot emelt, ennek harmada volt a tényleges infláció, a nyugdíjak reálértéke tehát jelentősen emelkedett. Akárcsak tavaly, amikor 2,4 százalékot adtak, ehhez képest az árak 0,2 százalékkal csökkentek. Az idén 1,8 százalékra becsülte a pénzromlás ütemét a kormány, de ezt legfeljebb akkor tudja hozni, ha megemeli a befolyása alatt álló hatósági árakat, egyébként csupán 0,3 százalékos lehet az idei éves fogyasztói árindex a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss felmérése szerint.

Jövőre viszont fordul a kocka, az eddig laza számokkal operáló kormány behúzza a kéziféket. Az NGM által 1,6 százalékra belőtt inflációval szemben az MNB elemző gárdája már 2,5 százalékos pénzromlást lát, s az eddigi tapasztalatok szerint Matolcsy Györgyék számításai szoktak inkább bejönni. Megjegyzendő, hogy a kormányzati agytrösztként funkcionáló Századvég gazdaságkutatói maguk is 2,6 százalékra tették a lécet.

 

Az alultervezett inflációnál az az egy biztos, hogy

nyugdíjkifizetésekre egyetlen forinttal sem engednek ki többet a törvényben garantált összegnél.

S ha elszámolták magukat, utólag szintre lehet hozni az inflációt a nyugdíjemeléssel. Visszakérni a nyugdíjasoktól a már előre kiutalt pénzt értelemszerűen nem lehet, főként választások közeledtével. Érdekesség, hogy a büdzsé tervezésekor, márciusban még 2,5 százalékos inflációs pályával számolt az NGM, éppen annyival, amennyit most az MNB jósol.

Banai Péter Benő, az NGM államtitkára lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére azt felelte, hogy a korábbi években maguk az elemzők sem találták el az infláció várható értékét. Az NGM államtitkára azzal magyarázta az MNB és a saját prognózisuk közötti eltérést, hogy szerintük jövőre az olajárak még nem emelkednek, a rezsicsökkentés eddig elért eredményei tartósulnak, s legfeljebb a normál piaci folyamatok húzhatják ide-oda az inflációt.

A tárca konzervatív felfogásban tervezte a 2016-os büdzsét, „az adócsökkentések költségvetését", amely 350 ezer kétgyermekes család számára hozhat havi ötezer forintos megtakarítást – ha előbb megkeresik rá a pénzt. Emellett a személyi jövedelemadó-kulcs 16-ról 15 százalékra történő leszállításával 120 milliárdot hagynak a lakosságnál. A sertéstőkehús áfakulcsának 27-ről öt százalékra csökkentése 25 milliárd forintos ajándékot jelent. Az óvodások és a bölcsődések 90 százaléka ingyen kapja az étkezést, ahogy az alsósok a tankönyveket – sorolta a jövő évi szociális vívmányokat az államtitkár, megemlítve, hogy stabil és kiszámítható gazdaságpolitikát kívánnak ezután folytatni. Ez elemi érdekünk, hiszen a befektetők nem tolerálják a fiskális lazaságot. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg hét, de jövőre Nagy-Britannia és Franciaország csatlakozásával már legalább kilenc ország ellen folytat majd az unió túlzottdeficit-eljárást.

Ehelyett nálunk folytatódik az államadósság leépítése, és a költségvetési hiányt sem engedik két százalék fölé. Ebben segít, hogy

a szakértők egybehangzó véleménye szerint hosszú távon fenntarthatatlan nyugdíjrendszer kifizetéseit „megfogják".

A túlbecsült infláció miatt ugyanis ötödik éve nőnek a törvényi előírás felett a hazai nyugdíjkiadások. Mindez teljesen független attól, hogy a jogosultak arra rászorultak vagy megérdemlik-e, a lényeg, hogy a pluszpénzt a társadalom aktív tagjainak kell kitermelniük.

Bár a foglalkoztatottak száma már meghaladja a 4,1 milliót, a növekményt dön­tően a több százezer közmunkás adja. Az ő megélhetési küszöbnél járó bérük után befizetett szociális ­(tb-) járulék mértéke pedig rettenetesen kevés a nyugdíjkassza mérhetetlen étvágyához képest. Emlékezetes, hogy a finanszírozhatatlanná vált 13. havi nyugdíj megszüntetéséről 2009 májusában a Bajnai-kormány előterjesztésére döntött a parlament, a Fidesz–KDNP 13 képviselőjének – köztük Soltész Miklós, Mikola István, Nyitrai András és Rétvári Bence – támogató szavazatával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.