„Nem kérünk a vasárnapi kényszermunkából!”

Több alkalmazottal lehet csak megoldani a vasárnapi nyitva tartást a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint. Önkéntes alapú vasárnapi munkavégzést és 100 százalékos bérpótlékot követeltek - jelentette az MTI.

Sáling József kifogásolta, hogy a Munka törvénykönyvének módosítása után a korábbi 100 százalékos vasárnapi pótlékot 50 százalékra csökkentették. Az elnök elmondta, hogy a szakszervezet a 100 százalékos pótlék visszaállítását és önkéntes alapú vasárnapi munkavégzést követel, valamint azt, hogy a pihenőnapok közül legalább kettő vasárnapra essen. A kereskedelmi dolgozók jelenlegi létszámával, a munkaerő minőségével nem oldható meg a vasárnapi nyitva tartás - mondta Sáling József.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kereskedelemben dolgozók többsége minimálbérért, vagy szakmunkás bérminimumért dolgozik, ami a minimálbérért foglalkoztatottak esetében azt jelenti, hogy a napi 8 óra munkával a megélhetéshez szükséges összeget sem tudják hazavinni. A rendezvény végén Sáling József és Buday Pálné, a KASZ alelnöke együttesen adták át a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőjének a szakszervezet követeléseit tartalmazó petíciót.

A petícióban a KASZ, a korábban említetteken kívül azt követeli, hogy a bevásárlóközpontokban dolgozók is legyenek jogosultak vasárnapi pótlékra, és a munkáltatók biztosítsák a megfelelő létszámot a munkahelyeken. További igényük az egy műszakos vasárnapi munkavégzés, valamint az, hogy a boltok december 24-én és 31-én legkésőbb délben zárjanak be. Az érdekképviselet követeli, hogy csökkentsék a munkabérre rakódó terheket.

A demonstráció résztvevői "Mise után meccsre mennék!" "Emberek vagyunk, nem bábok!" "Nem kérünk a vasárnapi kényszermunkából!" feliratú táblákat tartottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.