Nem kell az államnak az energiapénz

Az állami MVM nem akarta, hogy az Elmű és az Émász osztalékot fizessen, de a német többség leszavazta. Így kénytelen-kelletlen el kell fogadnia az áramszolgáltatók tavalyi profitjából rá eső közel másfél milliárd forintot.

Egyedül az állami MVM szavazott nemmel az Elmű és az Émász mai közgyűlésein a két cégnél javasolt milliárdos osztalékra - következtethető ki a két esemény jegyzőkönyvéből. Az Elmű 3,8 milliárdos tavalyi nyeresége után az igazgatóság 7,3 milliárdos osztalék kifizetését javasolta. Ehhez tehát a tartalékokból is igénybe kellett venni 3,5 milliárdot. Az 5,3 milliárdos nyereséget elérő Émász igazgatósága - szokatlan szerénységgel - csupán 2,7 milliárdos osztalékfizetést indítványozott.

A többség - a német RWE és EnBW, valamint a tőzsdei kisrészvényesek - elfogadó szavazata mellett mindkét cégnél századra pontosan az MVM-ének megfelelő részvényhányad nyomott nemet. Forrásaink nem is cáfolták, hogy az állami energiacsoport igyekezett ily határozottan ellenállni a profit csáberejének. A többség döntése nyomán viszont így az MVM mégiscsak kénytelen lesz elfogadni a két áramszolgáltató nyereségéből rá eső, számításunk szerint mintegy másfél milliárd forintot.

A közgyűléseken a két társaság igazgatóságába választották mások mellett Koncz Lászlót, aki a tavalyi állami kivásárlásig az addig az RWE kisebbségi tulajdonában álló Főgázt irányította. A jegyzőkönyvek adatai alapján a pénzügyi jelentéseket amúgy elfogadó MVM itt - néhány más személyi javaslathoz hasonlóan - tartózkodott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.