Nem jut elég pénz a rákbetegekre

Több tízezer magyar rákbeteg gyógyulási esélyei, és évente 50 milliárd forintnyi klinikai gyógyszervizsgálat múlik azon, hogy mennyi diagnosztikai központ működik hazánkban. Jelenleg egy rákbetegnek átlagosan három-hat hónapot kell várnia a PET-centrumban előjegyzett vizsgálatra, mert kevés a vizsgálóberendezés, és csökken az OEP-támogatás is.
Kaposváron ma adják át az ország ötödik olyan centrumát, ahol a legmagasabb színvonalú képalkotó diagnosztikát képviselő PET-CT-vel is vizsgálhatják a betegeket – írja a Világgazdaság. Pozitronemissziós tomográf eddig két budapesti, egy debreceni és egy kecskeméti központban volt, ezekben az idén összesen 16330 beteg vizsgálatát finanszírozzák.

Ez a vizsgálatszám azonban, tekintettel arra, hogy évente 60–70 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, nagyon kevés – mondja a Kaposvári Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese. Repa Imre szerint a finanszírozott vizsgálatszámot 80–100 ezerre kellene emelni. Ehhez viszont minimum tíz további központra lenne szükség, mert az eddigi négy gyakorlatilag maximális kapacitással üzemel. Ezért sem érhető el minden olyan beteg számára a PET-CT, akinél ezt az eljárást az onkológusok szakmailag szükségesnek tartják.

Mindamellett, hogy több PET-centrumra, lényegesen nagyobb összegű OEP-finanszírozásra is szükség lenne Magyarországon ahhoz, hogy minden olyan rákbeteget megvizsgálhassanak ezzel a módszerrel, akinek erre szüksége van. A vizsgálatra jelenleg több mint hétszáz onkológiai betegnek kell várnia, előreláthatólag három-hat hónapot.

A cikk kitér arra is, hogy nemcsak az onkológiai ellátás hatékonysága, a betegek gyógyulási esélyei múlnak a hazai PET-CT-ellátottságon, hanem az is, hogy hoznak-e a jövőben hozzánk nemzetközi gyógyszervizsgálatokat. Az onkológiai szerek esetében ugyanis előírás a PET-vizsgálat, amit ha nem tudunk biztosítani, több milliárd forintos bevételtől eshetünk el.

Hazánknak évente mintegy 50 milliárd forint bevétele származik a klinikai gyógyszervizsgálatokból, jelenleg is több száz daganatos beteg bevonásával több tucatnyi gyógyszervizsgálat zajlik, amelyek révén a betegek a legújabb hatóanyagokhoz is hozzájutnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.