galéria megtekintése

Nem félni kell, hanem használni a netet!

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 14. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Mindenkihez el kell vinni az olcsó internetet, de ez nem elég: használni is kell – mondta lapunknak az Intel Budapesten tartózkodó elnökhelyettese, Gordon Graylish, aki szerint egyre több munkát vesznek át a gépek, ezért az embereknek újra tanulniuk kell, akár ötvenévesen is, hogy boldoguljanak. Nem félni kell a technológiától, hiszen az új lehetőség, nem pedig veszély.

A legszegényebb területekre is el kell vinni az internetet, mert segíti az embereket az új vállalkozások létrehozásában – ez a fő üzenete az ENSZ mellett működő, 150 éves Nemzetközi Távközlési Egyesületnek, amely hétfőtől Budapesten tartja éves konferenciáját. Négymilliárd embert ér el az internet, s ahol megjelenik, vállalkozások jönnek létre, a nők is dolgozni tudnak, segít a szegénység felszámolásában. – A hozzáférés biztosítása nem elég! Mindenhová el kell vinni azt a tudást is, amivel az emberek a netet használni tudják.

A digitális átalakulás segít az európai munkanélküliség és a fejlődő régiókban létező szegénység felszámolásában, de kihívás elé állítja az embereket – ezt a világ vezető technológiai cégének, az Intelnek a konferenciára érkező elnökhelyettese mondta lapunknak.

Gordon Graylish a Népszabadságnak arról beszélt, hogy a modern technológiák nemcsak állások tízezreit teremtik a gazdaságokban, de bizonyos munkaköröket fel is számolnak. – Japánban az ipari robotok sok kétkezi munkás állását „vették át”, de az emberek megtanultak a gépekkel dolgozni, a technológia erősítette a gazdaságot és emelte az életszínvonalat – hozott egy példát a közelmúltból a szakember.

 
Gordon Graylish: A veszélyes szakmákban robotok váltják ki az embereket
Gordon Graylish: A veszélyes szakmákban robotok váltják ki az embereket
Reviczky Zsolt

Az 1900-as évek elején a dolgozók hetven százaléka megélhetését a mezőgazdaságban találta meg, ma ez csak tizenegy százalék, köszönhetően a modern gépeknek. Felvetésünkre, hogy ma már a fejlődés lényegesen gyorsabb, és ez megnehezíti a társadalom alkalmazkodását, megjegyezte: a fejlődést követnie kell az oktatásnak, az államoknak, de az egyes embereknek is.

– Több, mint húsz éve tudjuk, hogy a gyárakban az automata gépek veszik át a termelést, de felkészítettük gyermekeinket erre világra? – kérdezett vissza a szakember. Pedig, itt az automatizált világ. Előbb a veszélyes munkákat váltják ki intelligens gépekkel, jönnek a robotbányászok, aztán az önvezető autók és kamionok, s hamarosan a kockázatos műtéteket is végezhetik gépek. Mind eközben szűnnek meg munkahelyek, s keletkeznek újak, amelyek kényelmesebbek, jobban fizetnek, feltéve, hogy felvértezzük magunkat tudással, amely alkalmassá tesz bennünket.

London régóta a pénzügyi világ központja, sokan féltették az állásukat a számítógépek miatt. – Ma Londonban többet költenek pénzügyi technológiára, mint a Wall Streeten és a Szilícium-völgyben együttvéve, s a város már nemcsak angoloknak, de sok más európai polgárnak ad munkát. Ez annak köszönhető, hogy olyan környezetet teremtettek, amely támogatta az új ötletek megvalósítását, és megkönnyítették az új vállalkozások indítását és működését.

Magyarországnak sem elég csupán az oktatásra és a fejlesztésekre koncentrálni. Szemléletváltásra is szükségük van az embereknek, hogy megértsék, hogyan és mitől működik egy vállalkozás – mondja az üzletember, aki szerint nemcsak a tananyag fontos, hanem az is, hogy alkotásra tanítjuk-e az embereket.

– Egy hatéves gyerek már képes arra, hogy játékprogramokat írjon, mégis a legtöbben félnek ettől a tevékenységtől, mondván, nehéz. Nem az – mondja Graylish, aki szerint ösztönözni kell a helyi fejlesztéseket, melyeket az internet segítségével kivihetnek a világpiacra a vállalkozások. Az államnak infrastruktúrát kell építeni, de biztosíthat tőkét vagy hitelt az induló vállalkozásoknak, s működtetnie kell inkubátorprogramokat is, hogy az újat létrehozó kis vállalkozások megerősödhessenek.

Nem szabad megfeledkezni az idősebb generációról sem, amelynek tagjai még nem a digitális világban nőttek fel. Őket a gyermekeik, a fiatalok tudják felruházni a digitális világban nélkülözhetetlen képességekkel, s Írországban számos sikeres program bizonyítja, hogy az működik, miközben közösségeket hoz létre vagy erősít meg. Néha persze ravasznak kell lenni, hogy az emberek felvegyék a ritmust – mondja az üzletember.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.