Nem adóztak a Seszták-féle cégek

A kisvárdai önkormányzat a 2000 évek elején kibukott a településen tömegével bejegyzett cégek kezelhetetlenségén, miután a szóban forgó mintegy 700 társaság nem fizetett iparűzési adót. A vállalkozások alapításánál közreműködő Seszták Miklós – jelenlegi fejlesztési miniszter – egyébként tagja volt a település képviselő testületének. A kialakult helyzetet Kisvárda jegyzője az Igazságügyi Minisztériumnak is jelezte, s egyúttal (2005-ben) kérte a cégek bejegyzésének megnehezítését is – derül ki az Index írásából.

A portál szerint az Amway-hálózat kereskedelmi ügyleteihez használhatták az orosz és ukrán állampolgárok nevére bejelentett vállalkozásokat. Seszták szerint a vállalkozásokat nem azért hozták létre, hogy aztán csődbe vigyék őket, vagy adót kerüljenek velük.

Az Index birtokába került dokumentumok szerint viszont a cégek tényleg nem fizettek adót. A problémákról helyi politikusként Sesztáknak is tudnia kellett, hiszen a viták az önkormányzatban zajlottak.

A jegyző minisztériumnak küldött levele szerint a 2000-es évek elején megjelent „fiktív vállalkozások" (a levél használja ezt a megnevezést a kisvárdai címekre bejelentett bt-kre) kikerülték a települési önkormányzat adóhatóságát, nem jelentkeztek be a helyi iparűzési adó hatálya alá. A város 2005-ben 6,4 milliárd forintból gazdálkodott, ebből 480 millió származott a törvényesen működő helyi vállalkozások által befizetett iparűzési adóból.

A minisztert ismét kereste az Index, aki most már úgy emlékszik, hogy 2005-ben a településen tényleg téma volt a bejegyzett társaságok helyi iparűzési adóval kapcsolatos magatartása, valamint az is, hogy kik azok az ügyvédek, akik gazdasági társaságok alapításával foglalkoztak abban az időben.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.