Néhány órás felújítási pályázatok

A meghirdetett novemberhez képest csúszik a nagyobb társasházak a többiekénél több pénzzel kecsegtető energiatámogatási pályázata. A már meghirdetett, kisebb keretösszegű tendereken hamar szétkapkodják az állami forrást.

Csúszik a novemberre ígért társasházi energiafelújítási támogatás – tudtuk meg. Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár október közepén említette meg egy sajtótájékoztatón, hogy az ötnél többlakásos, tégla- és panelépítésű társasházak lakói számára e hónaptól tízmilliárdos kerettel energiafelújítási támogatási programokat hirdetnek. (Jelenleg csak a legfeljebb négylakásos házak lakói pályázhatnak támogatásra.) November végi megkeresésünkre az illetékes nemzeti fejlesztési tárca az ügy kapcsán annyit közölt, hogy a pályázatok „a közeljövőben” várhatók.

Szigetelést kap a panelház
Szigetelést kap a panelház. Az igénylők pár óra alatt lemerítették a keretet
Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság

A tízmilliárd forint a családi és kis társasházak által jelenleg igényelhető keret több mint négyszerese. Ez azért fura, mert a panelnél jóval több a téglalakás. Az Energiaklub adatai szerint a hazai lakóépületek 66 százaléka családi ház, míg 20 százalék a téglaépítésű és 14 százalék a paneles társasház. A felújításuk által elérhető megtakarítás még inkább eltér a kormány ízlésétől: a családi házaké 84 százalék, a téglaépítésű társasházaké 13 százalék, a paneleké három százalék.

A családi házak tömeges felújítási igényeit bizonyítja, hogy miután a jelentkezők áradata miatt kétszer lefagyott a kazáncsere-pályázat oldala, a harmadik, sikeres indítást követően az igénylők pár óra alatt lemerítették a térségenként rendelkezésükre álló néhány százmilliós keretet. Nem csoda: a keretek a térségenként érintett több százezer lakás kevesebb mint egy ezreléke számára biztosítanak forrást.

A fejlesztési tárcánál ezzel kapcsolatban közölték: az Otthon Melege Program fűtés-korszerűsítési (kazáncsere) alprogramjára az Észak-Alföldről 222 millió forint támogatási igénnyel 431 pályázat érkezett be. Korábbi tájékoztatásuk szerint itt a keret 149 millió forint volt. A dél-alföldi térségből 317 pályázat összesen 166 millió forintot képviselt, de itt is csak 132 millió forintból gazdálkodhatnak. A Közép-Magyarország számára elkülönített 295 millióra – Hevesi Zoltán Ajtony helyettes államtitkár korábbi nyilatkozata szerint – mintegy hatszázan 330 milliós igénnyel startoltak rá. A zárás híre leginkább az észak-alföldieket hozta lázba, akiknek igényei közel ötven százalékkal haladják meg a rendelkezésre álló keretet.

Ezek az igények kevesebb mint másfél nap alatt futottak be, miután a rendre éjfélkor kinyíló pályázatokat aznap reggel a szaktárca a keret kimerülése miatt már le is fújta, de a kiírási szabályok miatt onnantól számított 24 óráig még befogadtak jelentkezőket. Legutóbb csütörtökön az észak-magyarországiak 121 millió forintos kerete fogyott el pár óra alatt.

Ennél kedvezőbb képet mutat a szerdán Közép-Magyarországon elindult nyílászárócsere-pályázat. Itt a keret körülbelül megegyezik a kazáncseréével, mégse jelent meg azóta felfüggesztő közlemény. A kisebb keretű, egyénenként 25-35 ezer forintos támogatást biztosító lakossági hűtőgépcsere-pályázatok még szintén futnak. A 627 millió forintos forráshoz képest a tárca tájékoztatása szerint az eddig megnyitott térségekből 237 millió forint igénnyel összesen 7800 pályázat érkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.