galéria megtekintése

Negyvenmillió felhasználója van már a Prezinek

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 10. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Negyvenmillió felhasználónál jár a Prezi, a magyar alapítású, felhőalapú prezentációs eszközt kínáló cég. A magyar startup cégből igazi informatikai „multivá” fejlődött vállalat szolgáltatásának népszerűsége exponenciálisan nő.

Öt év kellett a harmincmilliós felhasználószám eléréséhez – tavaly októberben lépték át ezt a határt. Ám alig fél év kellett az újabb tízmillió felhasználó megszerzéséhez. A Prezi számításai szerint mindennap ötvenötezren iratkoznak fel a szolgáltatásra.

Az Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter alapítók vezetésével megálmodott Prezit a Kitchen Budapest és a Magyar Telekom támogatta a szolgáltatás fejlesztésének és a cég alapításának idején. A 2008-ban bemutatott alapötlet az volt, hogy az előadásokat kísérő prezentációk terén megtörjék a Microsoft Power Point hegemóniáját, s a slide-ok sorozatát a lineáris, képalapú prezentációkészítés váltsa fel. Később szállt be a vállalkozásba a Sunstone Capital, hogy elősegítse a nemzetközi terjeszkedést. A cég központja Budapesten van, de Ázsiában és az Egyesült Államokban is vannak irodái.

A prezentáció összeállításához csak képek és szövegek másolására, beillesztésére, illetve a programban szereplő stílusok alkalmazásával készült effektek felhasználására van szükség. Az elkészült tartalmak között mi határozhatjuk meg az útvonalat, akár lineárisan, akár centrálisan. A grafikus felülethez zenét, videót is illeszthetünk szinte bárhonnan. Az elkészült prezentációkat villámgyorsan közzé is tehetjük a tartalommegosztó portálokon.

 
Árvai Péter szerint elképesztően gyors volt a növekedés
Árvai Péter szerint elképesztően gyors volt a növekedés
Reviczky Zsolt

– A Prezi elképesztően gyorsan növekedett az elmúlt időben – mondta Árvai Péter, a társaság alapítója, aki szerint a népszerűeség oka a hatékonyság.Minden egyes prezentáció alkalmával az előadó harcol a hallgatóság figyelméért. Ebben a harcban pedig kiválóan támogatja a Prezi sokoldalúsága, amelyet anélkül tud kihasználni, hogy különösebb technikai tudásra lenne szüksége. – A Prezi abban segít, hogy a hallgatóság megértse és meg is jegyezze az üzeneteket – tette hozzá Árvai.

A Prezi felhasználói azt mondják, a szolgáltatással maguk is jobb előadókká válnak. Adrian Chang, az Oracle egyik senior tanácsadója hetente öt különböző prezentációt készít, s minden fórumon azt mondja, hogy sokkal hatékonyabbá teszi őt az internetről bárhonnan elérhető alkalmazás. Elég egy felhasználónév és jelszó, s a Prezi, valamint az azon készült bemutatók bármikor bárhonnan elérhetők, akár mobilról, saját PC-ről, tabletről vagy épp egy nyilvános számítógépről.

A Prezi másik előnye, hogy alapesetben teljesen ingyenes, száz megabyte tárhellyel. Igaz, az ilyen előfizetést használók anyagai nyilvánosak. A következő csomagban már lehet privát prezentációkat is létrehozni, szerény éves díjért, míg a legprofibb csomagban akár titkosított csatorna is a felhasználók rendelkezésére áll.

Néhány hete Barack Obama, az USA elnöke is fogadta a cég vezérigazgatóját az Adobe képviselőivel közösen, abból az alkalomból, hogy a két cég csatlakozott a ConnectED iskolai programhoz. Obama öt éven belül az összes amerikai tanuló számára elérhetővé akarja tenni a nagy sebességű, széles sávú internetet és a nagy sebességű, vezeték nélküli összeköttetést. Az Adobe 300 millió dollár értékű szoftverrel és szoftverlicenccel, a Prezi pedig Edu Pro nevű prezentációs szoftverének 100 millió dollár értékű licencével járul hozzá a XXI. századi tantermi technológia elterjesztéséhez. A programhoz eddig olyan cégek csatlakoztak, mint az Apple vagy a Microsoft.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.