Tarthatatlan a munkaerőhiány a Balatonon. A vendéglátósok szerint lehetetlen kitermelni azokat a béreket, amennyiért hazajönnének.
Hetek óta telefonálgatok Németországba, Ausztriába és Londonba, hogy ki jönne haza a régi alkalmazottaim közül? Négyből egy adott pozitív választ, ő is csak családi okok miatt – meséli lapunknak egy híres déli parti étterem tulajdonosa. És ezzel még szerencsésnek számít a Balatonnál. Örömteli várakozás helyett pánik előzi meg a szezont a Balatonnál. Lapunk körképe szerint szakácsot, pincért, cukrászt lényegében lehetetlen elcsábítani a nyári hónapokra, továbbra is külföldre mennek a „jó, ügyes emberek". A balatoni vállalkozóknak sovány vigasz, hogy a munkaerőhiány már Budapesten is felütötte a fejét.
Fotó: Mediaworks |
A jó nevű, bejáratott helyeknek valamivel könnyebb dolguk van, de ez nem jelenti azt, hogy a megfelelő gárda összeállítása könnyűszerrel menne. – Mi évek óta szállást biztosítunk az alkalmazottaknak, ha 40-45 kilométernél messzebbről kell bejárniuk. Ha nem így lenne, kevesebb maradna az embereink zsebében, fáradtabbak lennének, ezt pedig nem szeretnénk. Csak az elégedett és jókedvű személyzetre építhetünk, a szállásbiztosítás egy ehhez szükséges „befektetés" – magyarázta Martonosi Zsolt, a balatonfüredi Baricska csárda vezetője.