Négymilliárdos zsebpénz a SZÉP-kártyákon

Majdnem 4 milliárd forint, május végén lejáró szálláspénz pihen még a SZÉP-kártyákon. A 2012-ben feltöltött "zsebben" összesen 200 ezer vendégéjszaka ára van, ami óriási bevétel lenne a belföldi vendéglátóknak.  Mármint ha elköltik a kártyatulajdonosok, akik immár hagyományosan májusban rohannak pihenni a last minute keretükből.

Tavaly a legtöbb utalványt júliusban váltották be, de a SZÉP-kártya felhasználásának aránya az összes szállásfoglaláson belül májusban volt a legnagyobb – valószínűleg akkor is sokan hagyták az utolsó pillanatra a juttatások felhasználását. „Idén azonban ügyelni kell arra, hogy a húsvét és a tavaszi szünet, valamint május elseje közel esik egymáshoz. Erre a két-három hétre sokan terveznek pihenést, és már most keresgélni kell a szabad szálláshelyeket" – figyelmeztet Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

Potenciális vendég van bőven: a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint március végén még 3,9 milliárd forint volt a SZÉP-kártyákon a 2012-ben utalt összegekből, amit az érvényben lévő szabályozás szerint idén május 31-ig lehet felhasználni. „Ez a belföldi SZÉP-kártyával lefoglalt üdülések átlagos értéke és hossza alapján csaknem kétszázezer vendégéjszakára lenne elegendő, vagyis több mint ötszáz évnyi pihenésre lehetne beváltani" – magyarázta Szigetvári József.

Mindeközben különös folyamatok zajlanak a piacon: a SZÉP-kártya felhasználásának aránya 2014 első két hónapjában csökkent a tavalyi adatokhoz képest. Míg 2013-ban átlagosan a szállásfoglalások 23 százalékánál váltottak be SZÉP-kártyát, addig idén januárban csak 16, februárban pedig csak 15 százalékban használták ezt a juttatást a magyarok a Szallas.hu adatai szerint.

A szállásfoglaló portál statisztikáiból  kiderül, hogy SZÉP-kártyával az átlagosnál többen mennek wellness-szállodákba. A nem utalvánnyal fizetőknek csak egyötöde választott ilyen plusz szolgáltatást kínáló szálláshelyet, míg SZÉP-kártyával minden harmadik foglaláshoz tartozott wellnessprogram. Igaz, ilyenkor bőkezűbbek is vagyunk: egy-egy foglalásra átlagosan több mint 50 ezer forintot szántunk, ha SZÉP-kártyát is beváltottunk, míg enélkül csak átlagosan 37 ezer forintot költöttünk 2013-ban.

A SZÉP-kártyák legnagyobb részét – 47 százalékát – hotelekben használták fel tavaly.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.