galéria megtekintése

Mikor tör ki végre a gépek forradalma?

1 komment


Varga G. Gábor

Jobban és hatékonyabban szolgálhatná az emberiséget, ha az általunk használt 66 milliárd gép tudna egymással kommunikálni. A gépek hálózatának fejlődése sokak szerint a negyedik ipari forradalmat jelenti, mások szerint csak jó bevételi lehetőség a szolgáltatóknak.

Ma már teljesen természetes, hogy mezőgazdasági eszközök, járművek vagy más berendezések az interneten keresztül kommunikálnak egymással vagy egy központi számítógéppel. A gépek közötti kommunikáció nem hasonlítható ugyan a 19. századi ipari forradalomhoz, de mindenképpen forradalmi – mondta Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese az Internet Hungary konferencia első napján.

Barabási Albert László fizikus, az amerikai Harvard Egyetem hálózati kutatója tart előadást a 15. Internet Hungary konferencián Siófokon
Barabási Albert László fizikus, az amerikai Harvard Egyetem hálózatkutatója tart előadást a 15. Internet Hungary konferencián Siófokon
Beliczay László / MTI

Egyenesen a negyedik ipari forradalomhoz hasonlította a jelenséget a témában néhány napja szintén megszólaló Ablonczy Balázs. Az SAP Hungary főnöke ugyanakkor felhíva a figyelmet arra: az internetre kötött gépek folyamatosan adatokat termelnek, amelyek elemzésével, használatával tradicionális gazdasági területek változhatnak meg gyökeresen.

 

A hatalmas adattömegekben villámgyorsan bányászni képes szoftverek, az adatokból használható információkat előállítani tudó rendszerek fejlesztése és elterjesztése pedig hozhat olyan volumenű változást a gazdaságban, mint amilyet annak idején az ipari forradalom hozott. Igaz, ehhez jól képzett, magas tudású szakemberekre van szükség. – A gazdaságnak ez a szegmense képes arra, hogy hatékonyan húzza a gazdaságot – fogalmazott Ablonczy.

A felmérések szerint, miközben a föld lakossága hétmilliárd körül van, 66 milliárd olyan gépet használnak, amely hatékonyabb, hasznosabb lehetne, ha kommunikálhatna a hálózaton. Rengeteg energiát lehetne megtakarítani azzal, ha a hűtők jeleznék, mikor van nyitva az ajtajuk, mikor működnek túl melegben, vagy épp mikor dolgoznak valamilyen műszaki hibával, ami növeli a fogyasztást.

Az SAP egyik alkalmazása azt mutatja be, milyen az, amikor egy területen az autók kommunikálnak egy központtal. El tudják juttatni a központokba, hogy hol milyen sebességgel lehet haladni, vagy épp azt, milyen útvonalat programozott be a navigációba a tulajdonos. A hatalmas adattömegből egy nagy számítógép előre tudná jelezni a dugókat, el tudná osztani a forgalmat az esetleges terelések előtt, s így kevesebb idejét venné igénybe az embereknek a közlekedés. Sőt: ha egy autóban elromlik valami, akkor online jelezhet a szerviznek, ahol már felkészülten várhatják az ügyfelet.

Ma már a fél világ a gépek közötti (machine to machine - m2m) kommunikációról beszél, s valóban egyre hasznosabb ötletek jönnek elő azzal kapcsolatban, mire is lehet használni, hogy a gépek egy világméretű mobilhálózaton képesek kommunikálni. Ezzel együtt azt is látni kell: egyelőre a távközlési cégek is inkább a saját üzleti lehetőségeikről képesek beszélni, mintsem a valós előnyöket bemutatni a nagyközönségnek.

Annak ellenére, hogy ezek az előnyök léteznek, kevés az olyan vállalkozás, amely olyasvalamit fejleszt ki, amire a vállalkozói szféra nem tud nemet mondani, ami igazán innovatív. Természetesen a flottakövetés a szállítmányozásban nagyon fontos, de például a tömegeket érintő kiskereskedelemben még nem terjedt el a mindent elsöprő újítás. Láttunk már kóla- és csokiautomatát, amely képes megjegyezni a vásárló kedvencét, s arcáról felismerve rögtön azt ajánlani neki, vagy épp olyat is, amelyik automatikusan jelez, ha elfogy belőle valamilyen áru.

De még messze nem általános ez sem, s éppen olyan sörcsap sem működik még a kontinensen, amelyik képes mérni a különböző időszakokban a fogyást, ezt jelenteni a szállítónak, aki így előre tudja tervezni az igényeket. A szakemberek szerint jó pár év még, mire kiforrnak az igazán hasznos alkalmazások, addig pedig még számos adatbiztonsági és -védelmi kérdést is meg kell oldani. Az ugyanis, hogy folyamatosan gyűjtik az adatokat a fogyasztásunkról és az életünkről, felveti a kérdést: ki a tulajdonosa ezeknek az érzékeny adatoknak? Akiről gyűjtötték, vagy aki gyűjtötte? Ennek szabályozása a politika dolga lesz, ha fel tud nőni a feladathoz.

Különösen, mert a gépek kommunikációja az egészségügyben lesz igazán jól hasznosítható, valóban az emberek érdekében. Érdekes módon pont egy magyar fejlesztés hozhatja el a biztonságot az e-egészségügy terén. Számos olyan eszköz kapható már, amely képes adatokat nyerni valamely egészségügyi paraméterünkről. Nagyon hasznos, s egyben komoly érték lehet egy folyamatosan kommunikáló vércukormérő és egy vérnyomásmérő folyamatos használata. De ki biztosítja azt, hogy ezek az adatok tényleg jók és tényleg csak a beteg érdekében lesznek felhasználva? Egy magyar fejlesztés, a Medistance azonban képes hitelesített módon minden egészségügyi és adatbiztonsági elvárásnak megfelelően továbbítani az adatokat az orvosnak, és azoknak, akiket erre felhatalmazunk.

Jön a 4G a Vodafone-nál

Kifizette a Vodafone azt a több mint harmincmilliárd forintot a magyar államnak, amit a két hete lezárt frekvenciatenderen ajánlott – közölte az Internet Hungary konferencián Marchhart Pál, a cég vezérigazgató-helyettese, aki azt is bejelentette: amint használatba veszik az új frekvenciasávokat, azon 4G LTE szolgáltatást nyújtanak majd. Ez valószínűleg decemberben történhet meg – állítják független piaci szakértők. Azonban, mint mondta, továbbra sem szállnak be az álláspontjuk szerint értelmetlen sebességversenybe, továbbra is a minél nagyobb lefedettségre koncentrálnak. Ennek jegyében az első évben 1100 ezer főnél kisebb településen vállalták a szélessávú mobilnet kiépítését.

Király István, a cég vállalati értékesítésért felelős vezérhelyettese hozzátette: a kis-, közepes és a nagyvállalkozásoknak is új szolgáltatásokat dolgoznak ki, s lehetővé teszik a vállalat által előfizetett szolgáltatások személyek közötti megosztását éppúgy, mint a különböző eszközök között megosztást. Azaz, adott kontingenst a cégek rugalmasabban használhatnak. Hamarosan lehetőség nyílik arra, hogy egy cég a vezetékes telefonszámát átvigye a mobilcéghez, s a hívásait a mobilhálózaton keresztül bonyolítsa. Király István az üzleti szolgáltatásokból származó árbevétel arányát tíz százalékkal szeretné növelni egy év alatt. Ez jelenleg az összbevétel cirka egyharmada – mondta a szakember.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.