NAV-igazgató ejtőernyőzött az MNB-be

Egészen furcsa utat jár be az adóhivatal egyik magas rangú vezetője. A Népszabadság értesülése szerint pár héttel ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Igazgatóságának vezetője a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) igazolt, mégpedig a piac-ellenőrzési és felügyeleti főosztály élére.

Hogy miért különös ez? Jenei Zoltán az adóhatóságnál korábban a végrehajtási területen (ahol a tartozásokat hajtják be, inkasszóznak, árveréseket bonyolítanak le) dolgozott, onnan küzdötte fel magát igazgatónak, és azon a területen, ahova került a jegybankba, nagyon mással foglalkoznak: ott azt nézik egyebek mellett, hogy a kereskedelmi bankok, brókercégek, alapkezelők törvényesen működnek-e.

Az ekáer is szerepet játszhatott a munkahelyváltásban
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A jegybank és a NAV megerősítette információnkat Jenei munkahelyváltásáról, de többet nem árultak el, így azt sem, milyen kvalitásai miatt választották ki éppen őt a jegybank szóban forgó területének élére. A megfejtés az lehet, hogy a jegybanknak az az alelnöke, aki alá ez a főosztály is tartozik, Jenei régi volt munkatársa. Windisch László jó ideig pont azon a kelet-budapesti adóigazgatóságon dolgozott, ahonnan most Jenei átejtőernyőzött.

Egy másik körülmény is azt sugallja, hogy valakinek nagyon fontos lehetett helyet biztosítani a korábbi NAV-igazgatónak. A jegybank azokra a kérdéseinkre sem volt hajlandó válaszolni, amelyek azt feszegették, hogy mikor hirdették meg az állást arra a területre, hányan jelentkeztek rá, és mikor és miért esett választásuk Jenei Zoltánra. Pedig korábban a jegybank nem volt ennyire elzárkózó: volt, hogy aktívan kommunikálták még azt is, hogy ösztöndíjakra pályázhatnak doktori iskolába jelentkezők, és fellelhetők voltak álláshirdetések is MNB-s helyekre. Nem volt titok az sem, mit várnak el egy adott pozícióra jelentkezőtől.

Forrásaink elmondása szerint ezúttal ráadásul igencsak rövid volt az átmenet: nem sokkal azután, hogy elterjedt a pletyka, Jenei „bedobta a törülközőt”, a munkatársak arról értesülhettek, hogy június végén elhagyja a NAV-ot. Márpedig a közszolgálatban a két hónapos felmentési idő a jellemző – hívta fel rá a figyelmet egyik forrásunk. Ha azt – akármelyik fél kérésére vagy engedélyével – nem tölti ki az érintett személy, az általában arról árulkodik: a távozásnak komolyabb oka van.
Információink szerint ráadásul Jenei talán legfontosabb helyettese, az ellenőrzési igazgató-helyettes is a kilépését fontolgatja a NAV-tól, de ő a magánszektorba távozhat. (Ezt az értesülésünket a NAV nem cáfolta.)

Több forrásunk is utalt arra, hogy a fővárosi egységek közül a kelet-budapesti igazgatóság a leggyengébb. Akadnak, akik Jenei – és helyettesének – távozását összefüggésbe hozzák azzal is, hogy a kelet-budapesti szervezetnek kellett volna gatyába ráznia az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (ekáert), csakhogy több, az elmúlt hetekben nyilvánosságra került híradás is arra utal, hogy az áruházak, boltok polcain és a kereskedőknél áfacsalásgyanús termékek állnak. Márpedig az ekáer bevezetésekor a NAV egyik legfontosabb érve az volt, hogy a rendszer gátat vet majd az áfacsalásoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.