galéria megtekintése

Az összes Uber-sofőr fennakadt a NAV rostáján

6 komment

NOL

Az Uber számára teljes kudarccal zárult a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által kezdeményezett ellenőrzési sorozat. A tárca szombati közleménye szerint az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rostáján.

Az adóhivatal ellenőrei májusban próbavásároltak, vagyis használták az amerikai, magát utazásmegosztó okostelefonos alkalmazásnak tartó cég szolgáltatásait. A revizorok a jegyzőkönyveikben csak szabálytalanságot rögzítettek – jelezte a NGM.

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag „üzletvitelszerűen” taxiztak, egyetlen sofőrnek sem volt adószáma, és egyetlen sofőr sem adott számlát. A gépkocsikban se taxaméter, se számla-, se nyugtatömb nem volt. A revizorok azt is megállapították, hogy sem taxiengedéllyel, sem alkalmassági vizsgával nem rendelkeztek az Uberrel szerződött sofőrök.

 A próbavásárlásokon „megbukott” sofőrök akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kaphatnak – jelezte a minisztérium.

 

Ezek az eljárások jelenleg folyamatban vannak. Azonban a NAV itt nem áll meg: minden egyes Uber-sofőr további ellenőrzésre számíthat – jelezték, mintegy fenyegetésként.

Nem az Uberre - hirdeti egy brüsszeli taxis
Nem az Uberre – hirdeti egy brüsszeli taxis
Yves Herman / Reuters

A gazdasági tárca célja az, hogy – a költségvetést megcsapoló, az utasok biztonságára fittyet hányó – Uber hálózatot üzemszerűen működtető cég tartsa be a szabályokat. Ennek érdekében a minisztérium minden lehetséges eszközzel fel fog lépni.

Miután Varga Mihály jelezte, hogy vizsgálatot kezdeményez az Uber működésével kapcsolatban, a társaság nem akarta kommentálni a fejleményeket. Annyit jeleztek, hogy van helyi, a gazdasági elvárásoknak teljes mértékben megfelelő cégük, amely minden adó- és egyéb közteher-fizetési kötelezettségét teljesíti.

Mint április végén beszámoltunk róla, Varga Mihály Facebook-oldalán jelentette be, hogy vizsgálatot rendelt el a világszerte egyre népszerűbb és rendre a helyi taxisok általános ellenszenvét kiváltó közösségi-autós szolgáltatás, az Uber ellen.

A többi sofőr is ellenőrzésre számíthat
A többi sofőr is ellenőrzésre számíthat
Sergio Perez / Reuters

Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a megfizethető, biztonságos, tiszta és pontos taxihoz minden utasnak joga van. Ha viszont olyan szereplő tűnik fel, aki nem tartja be az alapvető személyi és tárgyi feltételeit a személyszállításnak, ezzel piaci előnyre tesz szert, ráadásul közterhet sem fizet, akkor lépni kell. Az Uber taxicégként Magyarországon végez szolgáltatást, érdemi adófizetés nélkül.

„Sofőrjei” a Hollandiában bejegyzett vállalattal vannak kapcsolatban, sokszor anélkül szolgáltatnak, hogy a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesülnének. A helyzet így nem maradhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.