Naponta blokkol egy oldalt az adóhatóság

Sok munkát ad az adóhatóságnak (NAV) az illegális szerencsejátékok üldözése. Míg tavaly a NAV 82 határozatot adott ki az online sportfogadási, kaszinó- és pókeroldalak blokkolásáról (ezekben az esetekben technikailag az internetszolgáltatók teszik elérhetetlenné az adott weblapot előfizetőik számára – erre 2014 óta van lehetőség), addig idén júniusra az ilyen hatósági döntések száma elérte a 283-at – derült ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára válaszából, amelyet Ikotity István, LMP-s országgyűlési képviselő írásban feltett kérdésére adott.

A NAV-határozatok számának megugrását a szerencsejátékos vállalkozások aktivitása mellett a hatályos törvényi szabályozás magyarázza. Jelenleg az adóhatóság legfeljebb 90 napig blokkolhat egy internetes oldalt, ám a már elfogadott és október elsejétől életbe lépő változásnak köszönhetően viszont már akár egy évig is hozzáférhetetlenné válhat egy törvénysértőn működő online szerencsejátékos vállalkozás weboldala. Internetes oldala szerint az adóhivatal amúgy most mintegy két tucat cég közel tíz tucat portálját blokkolja. A különbség oka, hogy az oldalak különböző elérési útvonalát zárják el egy-egy korlátozással.

Sok gépet feketén működtetnek tovább
Sok gépet feketén működtetnek tovább
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Az online-nál is több feladatot adnak az adóhatóságnak a hagyományos szerencsejátékok. A NAV tavaly 9225 helyszíni ellenőrzést végzett engedély nélküli szerencsejáték-szolgáltatás miatt, ezekből 328 esetben szabott ki bírságot. Az ügyek felénél ennél is szigorúbb intézkedést látott szükségesnek a felügyelet: 153 esetben a jogsértéssel érintett üzlet bezárását kezdeményezte az illetékes jegyzőnél, ez közel háromszorosa a 2013-ban kezdeményezett üzletbezárási aránynak. Tiltott szerencsejáték-szervezés vétség megalapozott gyanúja miatt 91 büntetőfeljelentést tett az adóhatóság – írta Tállai.

Mint ismert, a kormány kezdeményezésére a parlament 2012 őszén, rendkívüli sürgősséggel tiltotta be a pénznyerő automaták üzemeltetését, félkarú rablót azóta csak kaszinóban lehet működtetni. A döntéssel mintegy 20 ezer gép vált feleslegessé –ezek egy részét azóta illegálisan üzemeltetik, például kocsmákban. A pénznyerő automaták által hagyott űr betöltésére szinte azonnal megjelentek az internetalapú játékterminálok is. Ezeknél a tiltott szerencsejátékot gyakran más funkcióval, például internet-hozzáférés biztosításával leplezik, vagyis látszólag nem játékgépről, hanem internetterminálról van szó, ám valójában ugyanazt az élményt nyújtják, mint korábban a félkarú rablók. A NAV a 2013-ban tartott 16 ezer ellenőrzés során mintegy kétszáz esetben találkozott ilyen, engedély nélküli pénznyerő automataként üzemeltetett, internetalapú játékterminállal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.