Nagyot gyengült a forint

A szerda délutáni 294-ről csütörtök reggelre 300 forint közelébe erősödött az euró. A piacok az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gazdaságélénkítő programjának leállításától tartanak.

Jövőre szinte biztosan leállítja, de akár már az idei év végén is elkezdheti csökkenteni gazdaságélénkítő programját a Fed. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet elnöke, Ben Bernanke tegnap - magyar idő szerint este - beszélt erről.

A forint azonnal gyengülni kezdett a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben, az euróért ma reggel már csaknem 300 forintot kértek, szemben a tegnap délutáni 294 forinttal. A svájci frank 243, a dollár 226 forintig erősödött ma reggelre.

Gyengültek éjjel a régió más országainak devizái is az euróval szemben: csütörtök reggel az eurót 4,2921 zlotyn, illetve 25,715 koronán jegyezték.

Többheti csúcspontra, jóval 300 bázispont fölé emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége a csütörtöki londoni jegyzésben. Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - meredek ívben, a 298,2 bázispontos előző záróról 330 bázispont fölé emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.