Nagyot eshetnek az üzemanyagárak

A jövő héten folytatódhat a benzináresés, amihez immáron felzárkózhat a gázolaj is - véli a GKI Energiakutató.
A benzin 6-8, a gázolaj 4-5 forinttal lehet olcsóbb jövő hét szerdától - véli a heti piaci ár- és árfolyam-változások alapján a GKI Energiakutató.

A benzin tarifája így 335, a gázolajé pedig 339 forint körül állhat be. A gázolaj tavaly december óta nem volt drágább a benzinnél - jegyzik meg. A július 4-8-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 43-48 dollár között ingadozott, átlag több mint egy dolláros, két és fél százalékos csökkenést mutatva. Ennek oka a magas készletszint, jóllehet az Egyesült Államokban kedvező foglalkoztatási adatokat közöltek. Az amerikai kőolajfúrások száma tízzel nőtt: elemzők szerint a jövő immáron emelkedést hozhat.

A benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 6,7 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj ára 3,3 százalékkal csökkent - írja a Reuters. Néhány kisebb amerikai finomító jelezte, hogy csökkentik a feldolgozás mennyiségét. Két európai üzemanyag-szállítóhajó a New York-i kikötő előtt horgonyoz, mivel az árak és a készletek nem támogatják az értékesítést. Néhány európai szállítmányt a Mexikói-öbölhöz irányítottak. Európában a dízel készletszintje nőtt, a benziné kicsit csökkent. Erősödnek a kontinend benzinkiviteli nehézségei, csökkennek a finomítói árrések. Az európai dízelbehozatal a magas készletszint miatt nem nő, júliusban pedig várhatóan mérséklődik.

A dollár 285 forint alatt ingadozott. Ára egy forinttal, 0,3 százalékkal csökkent. Ez segíti az árcsökkentést. Az elmúlt egy év során a benzin ára 13, a gázolajé pedig 9,5 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből most 25 százalékkal több benzint és 20 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.