galéria megtekintése

Nagyot bukhat, aki vakon bízik a bankkártyás utasbiztosításban

4 komment


Lencsés Károly

Kockázatos vakon megbízni a bankkártyás utasbiztosításokban külföldön, ezek többségét ugyanis valamilyen módon – például legalább egy kinti kártyás vásárlással – „be kell élesíteni” ahhoz, hogy működjék a szolgáltatás – állítja a CLB független biztosítási alkuszcég értékesítési vezetője.

Még mindig nem természetes a magyarok körében az utasbiztosítás, akkor sem, ha külföldre indulnak – állítja saját tapasztalataik és az utazási szokások áttekintése alapján Németh Péter,  a CLB független biztosítási alkuszcég értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az alkusz több biztosítótól és a felügyeletüket gyakorló Magyar Nemzeti Banktól kapott adatok alapján is kijelentette: a külföldre utazó több millió magyar közül csak minden harmadiknak van biztosítása.

Bankkártyák - illusztráció
Frankie Leon / flickr.com

A többség tehát nem tartja reális veszélynek a kinti balesetet, azzal pedig végképp nem számol, hogy egy bagatell, de szükséges orvosi beavatkozás – fogászati ellátás, kisebb sérülések kezelése stb. – költsége is több százezer forintra rúghat. Egy kórházi ápolás, netán műtét esetén a számla végösszege pedig könnyen elérheti az egymillió forintot – súlyosabb esetben ennél is többet –, amelyet a külföldi egészségügyi ellátók biztosítás híján a páciensen hajtanak be.

 

Németh szerint a külföldre utazók egy része azért gondol a biztosításra, igaz, hátra is dől akkor, ha a bankkártyájához jár valamilyen szolgáltatás. Azt azonban csak elenyészően kevesen tudják, hogy ezt többnyire csak akkor vehetik igénybe külföldön, ha egy ottani, bármilyen tranzakcióval – kártyás vásárlással vagy pénzfelvétellel – a biztosítást a tulajdonosa „beélesíti”.

Úgy tűnik – mondta Németh –, hogy bankja válogatja, milyen módon adja a kártya mellé az utasbiztosítást. Van olyan pénzintézet, amely elvárja, hogy indulás előtt jelentse be az ügyfél az úti célt és a külföldi tartózkodás tervezett időtartamát is, s akkor kiállítanak egy igazolást, mert csak így működik a rendszer.

A bakkártyás biztosítás kétségkívül praktikus szolgáltatás – hangsúlyozta Németh –, ám a tapasztalatok alapján úgy tűnik, annak érvénybe lépéséről az ügyfélnek valamilyen módon gondoskodni kell. A CLB szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy teljes körű biztonságot – a lehetséges helyzetre kártérítést és fedezetet nyújtó szolgáltatást – csak a klasszikus, külön megkötött utasbiztosítás nyújt, s nem kerül többe, mint a nyaralás idején elfogyasztott napi egy-két korsó sör.

A CLB elemezte az eddig beérkezett utaspanaszokat is, s kiderült, a megkötött biztosítások számához képest elenyészően kevesen kifogásolják a szolgáltatást. Az MNB felügyeleti osztályánál nyilvántartott bejelentésekben az ügyfelek jellemzően a kárigények elutasítását, a kártérítések mértékét, valamint a poggyász- és útlemondási biztosításokra vonatkozó hiányos tájékoztatást kifogásolják – közölte a szakértő.

Ennek kapcsán Németh felhívja a figyelmet: valamennyi utasbiztosítási szerződés tartalmaz olyan helyzeteket, amelyekre a biztosító nem fizet kártérítést, esetleg „fedezeti limiteket” rögzíthet, sőt bizonyos esetekben önrész vállalását is kikötheti. A terrortámadásra viszont már a legtöbb cégnek van ajánlata, de olyan országokra, amelyekbe a magyar hatóságok hivatalosan nem ajánlják a kiutazást, egyetlen biztosító sem szerződik.

Az egyéni utasbiztosítások mellett a fogyasztók igénybe vehetik az Európai Unió területén érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál díjmentesen kiváltható EEK azonban csak korlátozottan – elsősorban sürgősségi ellátásra – használható, s azt kizárólag a helyi társadalombiztosítási szervezettel szerződött egészségügyi szolgáltatók fogadják el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.