Nagyon rossz hír a frankhiteleseknek

Hiába a forint viszonylagos ereje, a svájci frank rekordokat dönt a közös európai valutával szemben, ez pedig a hazai devizahiteleseket igen érzékenyen érinti.

Történelmi csúcsa közelébe erősödött a svájci frank az euróval szemben a hétfői kereskedésben, és kedd reggel is ezeken a szinteken forog a kurzus - írja a Portfolio.hu. Úgy tűnik tehát, hogy a svájci jegybank nem avatkozik be a devizapiacon, a túlzott felértékelődés ellen harcot hirdető jegybankelnök csak szóbeli intervenciót hajtott végre, nem sok sikerrel. Egyes elemzők úgy vélik, hogy svájci deviza további erősödésre van ítélve.

A hétfő délutáni kereskedésben az 1.4308-as szinten is megfordult a frank euróval szembeni árfolyama, ami nagyjából megegyezik minden idők legerősebb frankárfolyamával, amire 2008 októbere végén volt utoljára példa (akkor 1.4301-ig szaladt a kurzus). A frank ebben a hónapban már 2,3 százalékkal értékelődött fel a közös európai valuta ellenében.

A frank-euró árfolyam természetesen hatással van - mégpedig a svájci valutában eladósodottak számára igen negatívbal - a forint-frank árfolyamra is. Bár a történelmi, 210 forint feletti csúcsot nem érte el a kurzus, napközben már 185 forint felett is járt a frank délután fél négy után pedig 184,5-en állt. A rossz hír, hogy a trend egyáltalán nem látszik fordulni.

A frank újabb erősödési hulláma mögött ugyanis a görögországi aggodalmak állnak. Mivel az Athénnal kapcsolatos bizonytalanságok az euró kilátásait rontják, a bfektetők inkább a biztosnak tartott svájci frankhoz menekülnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.