galéria megtekintése

Nagyban játszottak, amatőr hiba miatt buktak le

4 komment


Fekete Gy. Attila

Csaló dohánytermelőket buktattak le Kelet-Magyarországon az adóhatóság nyomozói. Aszálykárra hivatkozva a szerződésben szereplő mennyiségnek csak a töredékét adták le a feldolgozóknak, a termés nagyobb részét pedig a hivatalos felvásárlási ár közel háromszorosáért értékesítették a feketepiacon.

A vakszerencse és egy korábbi bűnügyben lefoglalt mobiltelefon vezette a hatóság embereit a kállósemjéni raktárhoz, ahol 15 millió forint értékű dohánylevelet foglaltak le – ismerte el lapunknak Lengyel Tibor ezredes, a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóság igazgatója. A lefoglalt telefon kamerája ugyanis – vélhetőleg a készülék tulajdonosának tudta nélkül – rögzítette, amint dohánytermelők feltehetőleg illegálisan dohánylevelet értékesítenek. A felvételen belülről látható raktárat csak több hónapos nyomozás eredményeként sikerült azonosítaniuk. Az épületben akkor is éppen illegális dohányüzlet folyt, amikor a vámnyomozók lecsaptak.

– Bebizonyosodott, amit eddig is gyanítottunk: a termelői oldal is beszállt az illegális dohánykereskedelembe – mondta Lengyel Tibor. Elfogtak ugyanis az akcióban két dohánytermelőt, akik aszálykárra hivatkozva csak az általuk termelt dohány negyedét adták át a velük szerződött feldolgozónak. A többit a feketepiacon értékesítették, ahol a legális kereskedelemben elérhető árnál kétszer-háromszor nagyobb összeget is fizetnek érte.

Lengyel Tibor tájékoztatása szerint a feketepiac gyorsan igazodott az elmúlt évek jelentős cigarettaár-emelései miatt megváltozott fogyasztói szokásokhoz. Mutatja ezt az is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dohánylevél- és vágottdohány-lefoglalásai, amiket a büntető-, szabálysértési és jövedéki eljárásban hajtanak végre, növekszenek.

 
Kapás télen. Egy autóba akár ezer karton adójegy nélküli cigaretta is befér
Kapás télen. Egy autóba akár ezer karton adójegy nélküli cigaretta is befér
Mihádák Zoltán / MTI

A kállósemjéni eset mellett egy héten belül további két akcióban foglaltak le csempészett cigarettát, feketepiaci feldolgozásra és értékesítésre szánt vágott dohányt, dohánylevelet a pénzügyi nyomozók. Először egy – az okmányok szerint – román, víztisztító berendezéseket szállító kamionban találtak 425 ezer doboz cigarettát (ennek a piaci értéke megközelítőleg félmilliárd forint), majd az M3-ason állítottak le egy fuvarozót 14,5 ezer karton (azaz 16 millió forint értékű) cigarettával. Utóbbi sofőr már a hatóság kék lámpájának látványától olyan ideges lett, hogy több mobiltelefont is kidobott a kocsijából, mielőtt megállt volna. A nyomozók persze összeszedték mindet.

Ez esetben azonban nem a telefon, hanem a sofőr kulcscsomója segítette a nyomozókat. Kiderült ugyanis, hogy az egyik kulcs és az azon lévő távirányító egy debreceni mélygarázshoz való. Amikor a nyomozók azt is átkutatták, további 18 ezer doboz (19 millió forint értékű) cigarettát és 50 millió forint értékű vágott dohányt találtak.

A NAV több tíz, olykor százmilliós fogásai ellenére egyébként a becslések szerint Magyarországon még mindig minden tizedik szál cigarettát a feketepiacon vásárolják a fogyasztók.

Népszabadság-grafika

Szomorú szivarok

Tavaly az előző évihez képest 11 százalékkal, azaz 406 tonnával nőtt a vágottdohány-értékesítés, miközben a legális cigarettaeladás 1,6 százalékkal (120 millió szállal) csökkent – közölte lapunk kérdésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. A piaci változások legfőbb vesztesei a szivarkatermelők és -forgalmazók, akik 65 millió szállal adtak el kevesebbet, mint 2014-ben. Ezzel együtt is mintegy 4,8 százalékos növekedést ért el a dohánykereskedelem. A 2014-es 535 milliárdról 2015-ben 560 milliárdra nőtt a forgalom. A növekedést az évközi áremelések idézték elő. Ezzel magyarázható az is, hogy az eladáscsökkenés mellett is két százalékkal nőni tudott a cigarettaértékesítés utáni bevétel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.