Mutatjuk, honnan nyúlhatna le még több pénzt a kormány

Tornatermet, tanuszodát építeni talán nem akkora üzlet, mint autópályát vagy vasutat, de ha elég sokat húznak fel, azért van benne pénz. És a kormány itt is mert nagyot álmodni.

Minden gyerek számára megteremtené az iskolai sportolás és az úszásoktatás lehetőségét a kormány. A tiszteletet érdemlő tervről Fónagy János beszélt néhány napja a balassagyarmati tanuszoda alapkő-letételi ünnepségén. A 359 millió forintból megvalósuló Nógrád megyei beruházás csak egy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program (NKIFP) keretében elhatározottak sorában.

A program végrehajtásán tavaly április óta munkálkodó fejlesztési tárca szerint „a következő tanév végéig” 78 ilyen fejlesztést pénzelnek. 38,7 milliárdot költenek 24 tanterem, 24 tanuszoda, 25 tornaterem és öt iskola megépítésére. Vagyis egy­-egy beruházásra átlagosan majdnem félmilliárd forint jut. Az építkezések már megkezdődtek, a politikusok egymás után tartják meg ünnepi beszédeiket a tornatermek, uszodák alapkőletételei­nél. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunkat arról tájékoztatta: az első ütemben 24 tanterem közül tízet már át is adtak.

Csanádpalota, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Győrújbarát, Nagykovácsi, Petőfiszállás, Sződ, Telki és Vácduka lett gazdagabb egy­-egy tanteremmel. Teljes iskolát Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon építenek, míg 25 településen új tornatermet húznak fel. A programban szereplő tanuszodák közül 17 már épül, egy kivitelezői szerződést napokon belül aláírnak. Hat beruházás az előkészítési szakaszban van.

Mindez csepp a tengerben. Hazánkban több ezer iskola működik, így „az elmúlt száz év távlatában példátlan sportfejlesztési” programként emlegetett kezdeményezéssel a kormánynak nehéz lesz elérnie a hangzatosan megfogalmazott célt. A „demográfiai változások okozta tanteremhiányok kezelése, a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása az iskolások számára” még sok tízmilliárd forintot igényel majd. A beruházásoknál az NFM szerint nyílt közbeszerzési eljárásokon keresnek kivitelezőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.