galéria megtekintése

Retardált blöff is lehet az internetadó

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Hatalmas káosz van kormányoldalon az internetadó miatt. Senki nem tudja, valódi intézkedés vagy kommunikációs fogás volt a terv, de a fegyver visszafelé sült el, holnap hatalmas tüntetés várható a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Lapzártánkig egyetlen módosító indítvány sem érkezett a kormány internetadóról szóló javaslatához, így egyelőre nem tudni, hogy a nagy botrányt kiváltó javaslatból kihátrál-e a kormány, s ha igen, merre. Egyelőre nem szólalt meg az ügyben Kara Ákos fideszes politikus sem, akit Orbán Viktor miniszterelnök alig egy hete nevezett ki fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkárnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. Lapunk kérdezte az államtitkárt a tárca sajtóosztályán keresztül, válaszait közreadjuk, ha megérkeznek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lapunknak adott tavalyiy interjú alatt. Állítólag kormányülésről küldték egyeztetésre az érintettekkel
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lapunknak adott tavalyi interjú alatt. Állítólag kormányülésről küldték egyeztetésre az érintettekkel
Szabó Barnabás / Népszabadság

Annyi azonban biztos, hogy vasárnap várhatóan több ezer ember megy ki tüntetni a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé. A facebookos eseményre 32 ezren jelezték, hogy elmennek tüntetni, míg a szervezők lapját immár csaknem kétszázezren lájkolták, ezt a közösséget három nap alatt hozták össze. Hogy valóban mennyien demonstrálnak majd, azt nem tudni, mert a tüntetésre sokan szolidaritásból nyomtak igent, olyanok is, akik külföldön élnek, s nyilván nem utaznak haza tüntetni.

 

Egyelőre még a kormányoldalon is teljesnek tűnik a káosz a netadó megítélésével kapcsolatban. Miközben Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, aki hétszáz forintos plafont javasol, és makacsul állítja, hogy ahogy a telefonadót, ezt sem az emberek fogják majd fizetni (a telefonadót is az emberek fizetik, s ezt olyan jól tudják, hogy 22-én a mobilcégek alig adtak el mobilnet-előfizetést), addig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt a hvg. hu-nak, hogy ő nem számolgatja, hogyan érinti az adó, de mivel nem netezik sokat, nem fogja súlyosan érinteni. Nyitrai Zsolt fideszes képviselő, az előző Orbán-kormány egykori infokommunikációs helyettes államtitkára pedig csak annyit tett közzé Facebook-oldalán, hogy „Várjuk ki a végét!”.

Az adó tervének visszavonását követelte a Magyar Szocialista Párt, azt javasolják, a kormány ne is terjessze az Országgyűlés elé. Tóbiás József, a párt elnök-frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a kormány nem adóztathatja meg a jövőt, a szabadságot és a tudást. A párt európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István írásbeli kérdést nyújtott be a bizottsághoz. Arra vár választ a testülettől, hogy a tervezett adóteher megfelel-e az uniós alapértékeknek, így például az információhoz való szabad hozzáférés elvének. A politikus emlékeztetett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik korábbi állásfoglalása értelmében az internethez való hozzáférést alapvető emberi jognak kell tekinteni, és a szólásszabadsághoz hasonlóan tiszteletben kell tartani.

Ingyenwifi egy kávézóban. Ennek is vége lesz az adóval
Ingyenwifi egy kávézóban. Ennek is vége lesz az adóval
Bácsi Róbert László / Népszabadság

Különösen, hogy az EU által elfogadott terv szerint 2020-ig minden európai háztartásnak elérhetővé kell tenni a legalább 30 megabites internetkapcsolatot. Az adó egyébként már csak azért is érthetetlen, mert korábban a magyar kormány azzal emelkedett ki a mezőnyből, hogy erre 2018-as határidőt vállalt, önként. Most, hogy az adó tervével a Financial Times címoldalára is felkerültünk, felmerül a kérdés: ki fogja finanszírozni az ehhez szükséges beruházásokat?

Kérdés az is, hogy az adatforgalmat sújtó magyar internetadó mennyiben egyeztethető össze a roamingdíjak radikális csökkentéséről, majd annak későbbi teljes kivezetéséről szóló európai törekvéssel, vetette fel Ujhelyi.

A szakmában egyre többen vélik úgy, hogy az internetadó vagy egy elhibázott, nem egyeztetett javaslat, vagy valamilyen kommunikációs akcióterv része, amelynek lényegéről csak sejtései vannak a nagyközönségnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.