galéria megtekintése

Oroszországban az FBI által keresett magyar üzletember

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 27. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Korábbi szándékai ellenére azóta, hogy az FBI az ukrán Dmitro Firtas üzleti ügyeivel kapcsolatban megvádolta, nem jön haza Moszkvából Knopp András üzletember, 80-as évekbeli kulturális államtikár.

Forrásaink szerint továbbra is Moszkvában tartózkodik Knopp András energiaipari üzletember, aki munkatársunk telefonhívására nem kívánt nyilatkozni, ahogy az ellene állítólag folyamatban lévő ügyek kapcsán sem szolgált több információval. A 76 éves egykori MSZMP-politikust, aki a 80-as évek végén kulturális államtitkári posztot töltött be, a hírek szerint a régóta vele együtt dolgozó ukrán oligarcha, Dmitro Firtas elleni elfogatóparancs kapcsán vádolta meg tavaly tavasszal az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI).

Knopp András néhány évvel korábban, amikor még Budapesten tartózkodott
Knopp András néhány évvel korábban, amikor még Budapesten tartózkodott
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az amerikaiak szerint Firtas és Knopp Indiában többekkel együtt titánbányászati jogok megszerzéséért dollártízmilliónyi kenőpénzt adott. Knopp András egy évvel korábbi megkeresésünkre azt állította, hogy az ellene felhozott állításokról semminemű értesítést nem kapott, azokról hivatalosan nem tud. Akkor Moszkvában értük el, de azt ígérte, hamarosan visszatér Magyarországra családjához.

 

Lapunk értesülései szerint azonban Knopp azóta sem tért haza, így mindmáig Moszkvában, illetve Oroszországban tartózkodik. Forrásaink szerint „üzletel”, családja pedig időnként meglátogatja. Az üzletember vélhetően attól tart, hogy Magyarországon a hatóságok letartóztatják.

Hivatalos értesítés híján viszont a magyar rendőrség ilyen szándékairól legfeljebb fülest kaphatott.

Kétségtelen, az FBI tavaly áprilisi közleményében kiemeli a magyar rendőrségnek a vesztegetési ügy feltárásában nyújtott segítségét. A számára kimondatlanul is védelmet nyújtó Oroszországban viszont letartóztatás veszélye nem fenyegeti.

Knopp a rendszerváltás után kezdett üzletelni, és elsősorban a térség vitatott energetikai ügyleteinek kulcsfigurájaként vétette magát észre. A 2000-es évek során a titánbányászatot végző Global Energy, Mining and Minerals képviselőjeként a Szabadság téri Bank Centerben egy emelettel a szintén Firtas tulajdonú EMFESZ irodája felett dolgozott. Ám mégsem szerzett tudomást idejekorán arról, hogy a gázszolgáltató cég ügyvezetője, Góczi István 2009-ben egy trükkel az EMFESZ-t egy ismeretlen svájci társaságnak játszotta át. Az EMFESZ-t csupán hosszú évekig tartó pereskedéssel sikerült visszaszerezniük. Ezalatt a magyar hatóságok számos jel szerint – a jogszerűség határáig, vagy akár azon túl is – Góczit igyekeztek segíteni Firtasék ellenében. Mire ismét tulajdonosnak érezhették volna magukat, a cég tönkrement, a jogok a felszámolót illették.

Firtas (jobbra) Viktor Janukovics leváltott ukrán elnökkel 2012-ben egy krími kénsavgyártó létesítmény átadóján
Firtas (jobbra) Viktor Janukovics leváltott ukrán elnökkel 2012-ben egy krími kénsavgyártó létesítmény átadóján
Mykhailo Markiv / Reuters

Firtast az FBI kenőpénzvádjaira hivatkozva tavaly márciusban tartóztatták le Bécsben. Ám az ukrán oligarcha 125 millió dollár óvadék fejében azóta is a szomszédos fővárosban védekezik szabadlábon. Helyi újságok szerint nemrég azon aggodalmait osztotta meg környezetével,

hogy magyarországi ellenlábasai (vagyis Gócziék köre) meg akarják öletni, de hatósági védelmet emiatt sem kap.

Knopp mindvégig kiállt Firtas mellett, szerinte a vádak megalapozatlanok. Korábban mindannyiukat hírbe hozták Szemjon Mogiljevics hosszú ideig Magyarországon tartózkodó, alvilági körökkel összefüggésbe hozott orosz üzletemberrel, de az érintettek rendre mereven visszautasították a sejtetéseket, konkrét bizonyíték pedig nem került elő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.