Moszkva óv a hamis elképzeléstől

Az Európai Bizottság tárgyal Moszkvával a Déli áramlat gázvezetékben részt vevő uniós tagállamok szerződéseiről, de várakozásaink szerint ez nem a szerződések érvénytelenítéséről szól majd. Hanem arról, hogyan alakítja a bizottság az uniós energetikai szabályokat a szerződésekhez, és nem fordítva – közölte újságírói kérdésre Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet az Európai Politikai Központ brüsszeli rendezvényén.

Mint emlékezetes, az Európai Bizottság december elején küldött levelet Moszkvába, melyben a Déli áramlatról kötött kormányzati megállapodások újratárgyalását kezdeményezte arra hivatkozva, hogy azok ellentmondanak a harmadik energiacsomagnak. (Ennek lényege, hogy nem lehet ugyanaz a cég a vezeték tulajdonosa és  a benne levő gáz szolgáltatója, illetve harmadik felnek is hozzaférést kell biztositani a vezetékhez, nemcsak a Gazpromnak.) A bizottság augusztusban tárgyalt erről először az érintett tagállamokkal, köztük Magyarországgal, s akkor az a döntés született, hogy Brüsszel értesítse az újratárgyalási szándékról az orosz felet. Az orosz nagykövet azt állította: a hat érintett tagállam még karácsony előtt megbízta a bizottságot, hogy tárgyaljon a nevükben Moszkvával. Arra is emlékeztetett, hogy Günther Oettinger energetikai EU-biztos pénteken az orosz fővárosban tárgyal.

Megkeresésünkre az Európai Bizottság energiaügyekkel foglalkozó szóvivője közölte azonban, hogy a brüsszeli testület nem kapott formális felhatalmazást a tagállamoktól a szerződések újratárgyalására (ehhez amúgy is a tagállamok tanácsának felhatalmazására lenne szükség). Pusztán arról van szó: a tagállamok felkérték a bizottságot, segítsen abban, hogy az Oroszországgal kötött kormányközi egyezményeket az EU jogához igazítsák, és egyeztessenek az érintett tagállamok között. Sabine Berger szóvivő megerősítette, Oettinger biztos tudatja az orosz féllel, hogy a szerződéseket újra kell tárgyalni. Emlékeztetett, a Déli áramlatnak is teljes mértékben tiszteletben kell tartania az uniós jogszabályokat.

A nagykövet szerint az Oroszország és az EU közti bizalmatlanságot tévhitek táplálják, valójában közös értékek és érdekek kötik őket össze. Úgy vélte, a Moszkva vezetésével épülő vámunió sem az EU geopolitikai riválisa, sem a Szovjetunió újabb változata, hanem a kereskedelmi kapcsolatok újjáélesztését szolgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.