galéria megtekintése

Most még jó dolga van a melósnak

26 komment


Baksa Roland

Őrült tempóban nőnek a reálbérek Magyarországon, ami annyit tesz, jóval több dolgot vehet meg a fizetéséből az, akinek van munkája. A bruttó átlagkereset az év első négy hónapjában 256 500 forint volt, ez bő 6 százalékkal több, mint egy éve. A nettó átlagbéreknél még nagyobb volt a növekedés (mégpedig azért, mert a személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra csökkent), csaknem 8 százalékkal visz haza több pénzt egy munkás, mint tavaly.

Ebben a szűnni nem akaró kivándorlás, a szakemberszűke és a választásokhoz közeledve egyre több közszolgára kiterjedő illetményemelés mind szerepet játszik.

 

A versenyszektorban több ágazatban is munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek, a dolgozók pedig kihasználva tárgyalópozíciójuk erősödését a korábbi évekhez képest szokatlanul nagy béremelést tudnak kiharcolni. Az autóipari óriásnál, az Audinál 5-12 százalékkal, egyik beszállítójánál, az Autolivnél (ahol sztrájk is volt) 10 százalékkal, egy másik autóipari cégnél, a LuK Savariánál a dolgozók java részénél 12 százalékkal dobják meg az alkalmazottak fizetségét, de több kereskedelmi cégnél (Auchan, Spar, Kika) is jellemző a két számjegyű béremelés – a sort pedig lehetne folytatni. A közszférában a rendvédelmi szerveknél, szociális dolgozóknál, felsőoktatásban tanítóknál év elején folytatódott vagy indult el a keresetek növelése. Mindemellett év elején bő 5 százalékkal a minimálbér is nőtt.

Egy szó mint száz:

a bérek idén 7,5 százalékkal érnek többet, mint tavaly

(ennyivel nőtt a reálkereset). Ilyen magas értékre 13 éve nem volt példa (ezt mutatja a grafikonunk is). Akkor, 2002-2003-ban a fizetéseket a másfélszeresükre emelték a közszektorban, 2002-ben még a minimálbér is durván megugrott.

A mostani aranykor nemsokára véget érhet a versenyszektorban dolgozó munkavállalók számára. A magáncégek, különösen a szolgáltató szektorokban működők hosszabb távon nem bírják el, hogy a termelékenység javulásától elszakadjanak a bérek. A közszolgáknál más mozgatja a folyamatokat, nemrég az orvosok, egészségügyi szakdolgozók borítékjának vastagabbá tételéről döntött a kormány. Egy független civil szervezet, a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest szakértői szerint már jövőre visszafogottá válik a béremelkedés az országban, rá egy-két évre pedig esni is fog a reálkereset.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.