Most már nagyon szépen csillog a magyar bóvli

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államadósság valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.
A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét is, hogy javulnak a magyar gazdaság kilátásai, miután a felhalmozódott devizaalapú kinnlevőségek problémájának megoldásával jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A Moody's a kilátásjavítással egy időben megerősítette a Ba1 szintű - a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó - magyar szuverén adósbesorolást.

A magyar osztályzati kilátás már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis május óta szintén pozitív kilátást tart érvényben a BB plusz magyar államadós-besorolásra. A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's stabil kilátással tartja nyilván az általa is BB plusz szintre sorolt magyar államadós-osztályzatot. A három cég magyar osztályzatai - a Moody's és a másik két hitelminősítő eltérő jelölési metodikája ellenére - azonosak.

Ha a Moody's és a Fitch a pozitív kilátás megadása után a magyar szuverén osztályzatot is javítja, akkor Magyarország ennél a két cégnél átkerül a befektetési ajánlású kategóriába.

Ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország befektetésre ajánlott szuverén adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott vagy sem.

A Fitch Ratings éppen e héten közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Magyarország és Portugália lesz a következő két olyan államadós, amely e cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába.

A Moody's a magyar államadós-osztályzat kilátásának pénteki javításához fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy jelenleg robusztusabb ütemű a magyar államadósság-ráta csökkenése, mint a múltban, mivel a magyar kormány bizonyította képességét és erőteljes elkötelezettségét arra, hogy az államháztartási hiányt a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa.

A Moody's várakozása szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta - amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött - az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken.

A cég azt is valószínűsíti, hogy az idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány, az elsődleges egyenleg többlete pedig meghaladja a GDP-érték 1 százalékát.

Mindemellett a szuverén adósságállomány kevésbé érzékeny az árfolyam-ingadozásokra, mint a múltban, mivel a devizában denominált államadósság aránya, amely 2011-ben 50 százalék körüli szinten tetőzött, most már csak hozzávetőleg 34 százalék - áll a Moody's elemzésében.

A Moody's várakozása szerint ez az arány jövőre még tovább csökken, valószínűleg 30 százalékra vagy akár ennél is alacsonyabbra, tekintettel azokra a lépésekre, amelyek a lejáró devizaadósságok forintban denominált refinanszírozását célozzák.

A Moody's londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy ha a teljes államadósságon belül 30 százalék környékére csökken a devizaadósság-hányad, az már alacsonyabb lenne, mint sok "Baa" kategóriás - vagyis befektetésre ajánlott - feltörekvő piaci államadós devizaadósság-hányada.

A hitelminősítő a pozitív tényezők között említi azt is, hogy Magyarországot a korábbi hasonló epizódoktól eltérően ezúttal nem érintették a feltörekvő piacok legutóbbi stresszhelyzeti időszakaiban tapasztalt árfolyam-kilengések.

A Moody's a magyar adósosztályzati kilátás javításának tényezői között kiemelte azt a véleményét is, hogy a magyar gazdaság jelenlegi kedvező növekedési teljesítménye fenntartható lesz a következő években. A hitelminősítő közölte: ezt a várakozását jelentős mértékben arra a nézetére alapozza, hogy a magyar gazdaság ellenállóképessége érdemben erősödött a devizaalapú hitelállomány 2015 elején végrehajtott átváltásával.

Mindemellett a bankszektor devizakitettsége is érdemben csökkent, és a Moody's azzal számol, hogy az eszközminőség javulása lehetővé teszi bankoknak a reálgazdasági hitelkihelyezések felújítását.

Ráadásul a bankszektornak jót tesz a szakpolitika nagyobb mértékű stabilitása is, mindenekelőtt a bankadó 2016-tól esedékes csökkentése.

A szakpolitikai stabilitás javulása a költségvetési politikában is érezhető; ennek egyik megnyilvánulása, hogy a jövő évre szóló költségvetést már júniusban elfogadták. A Moody's felidézi, hogy a múltban a gazdaságpolitika drasztikus módosításai negatív hatást gyakoroltak a bizalomra, a banki hitelezésre, a beruházásokra és végső soron a gazdasági növekedésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.