Molos gigakölcsön

Mintegy 750 millió euró – több mint kétszázmilliárd forint – kötvényt, vagyis a lejegyzőknek visszafizetendő kölcsönt vett fel a Mol. A futamidő 7 év, a kamat a szinte tolongók versenyében végül évi 2,625 százalékra állt be.

Az összeg a legnagyobb hazai cég közel ezermilliárd forintra rúgó kötelezettségállományához képest is tetemes. Ráadásul a társaság múlt heti közgyűlésén nem esett szó látótérben lévő, különleges felvásárlási célpontról: a társaság 30-40 dolláros olajár mellett elsősorban a takarékoskodásra, belső hatékonyságjavításra összpontosít. A piacon az olajár mélyrepülése ellenére sem jelentek meg az olcsón felvásárolható eszközök, mivel mindenki áremelkedésre számít – hangzott el.

Vágó Attila, a Concorde elemzője kérdésünkre látható befektetési célpont híján is teljes mértékben helyénvalónak ítélte a hitelfelvételt. Szavai szerint nem abban a pillanatban kell hitel után nézni, amikor szükség van rá, hanem pénzbőség idején, amikor olcsón lehet forráshoz jutni.

A kialakult hozamot – az ország- és iparági kockázatokat is beleszámítva – ennek megfelelően rendkívül alacsonynak tartja. Ráadásul, ha előbb nem, a jövőre lejáró Mol-kötvények kifizetéséhez a társaságnak már szüksége lehet a pénzre. A Concorde akkorra már magasabb általános hozamokat jósol: szerintük nagyjából most lehet a mélypont, talán ez idő tájt juthatnak a cégek a legolcsóbban pénzhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.