Mol, Malév: kivásárolják az oroszokat

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint az állam visszavásárolhatja az orosz Szurgutnyeftyegáz 21,2 százalékos Mol-részvénycsomagját. A miniszter a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy a vételárat piaci forrásokból fedezik A Malévból is kiszorítják az oroszokat. Később kiderült, a Bloombergnél nem minden úgy jelent meg, ahogy elhangzott.

Fellegi nem részletezte, hogy ez esetben mit is ért valójában piaci forrásokon. Kifejtette: nem tartják „üdvözlendőnek", hogy a startégiai nemzeti energiacégben meghatározó résztulajdonosként ott legyen egy külföldi befektető. Mint ismert, a Szurgutnyeftyegáz a Mol ellenséges kivásárlására törekedő osztrák OMV-től vette át tavaly a 21,2 százalékos pakettet, 1,4 milliárd euróért.

Az oroszok azonban nem kerülhettek birtokon belülre, nem szavazhattak a közgyűlésen sem és osztalékot sem tudtak kivenni a cégből. Befektetésük mégsem tekinthető teljesen elhibázottnak, ha a Mol jelenlegi értékét nézzük. A szerdai tőzsdei záróárfolyam alapján számított 2,3 milliárd eurós pakettérték ötven százalék feletti hozamot jelentene az oroszoknak, ám kevéssé valószínű, hogy ennél a szintnél csapnának egymás tenyerébe a felek. A 460 milliárd forintnyi  összegből a kormány minden bizonnyal keményen alkudni fog.

Az oroszok beszállása óta a Mol árfolyama megduplázódott és ebben már a spekulációs felvásárlások is szerepet játszottak. Lehet, hogy az ügyletet „csomagban" kezelik majd a Malév átvételével. A Bloombergnek Fellegi Tamás azt mondta, hogy a 95 százalékos állami tulajdonban lévő légitarsaság 5 százalékos kisebbségi tulajdonosával, az orosz Vnyesekonombankkal közel állnak a megegyezéshez.

Hozzátette, hogy a masszívan veszteséges Malévet nem akarják tartós állami tulajdonban tudni, stratégiai szakmai befektető kezébe adnák a legszívesebben. Pontosabban: kooperációról lenne szó az első körben, s a tárgyalások a befektetőkkel intenzív fázisukba léptek - közölte a miniszter.

Fellegi minisztériuma később cáfolta, hogy a tárcavezető azt mondta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy Magyarország az év végégig meg akarja vásárolni az orosz Surgutneftegasnak (Szurgutnyeftyegaz) a Molban lévő 21,1 százalékos részesedését. Hogy mit is mondott Fellegi, az most most fogalmazzák meg egy közleményben.

A magnófelvétel visszahallgatása után eképpen korrigált a tárca:

"Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette, hogy az Orosz Föderáció és a Magyar Köztársaság képviselőinek tárgyalásán a felek komplexen, egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint - a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében - az év végéig kívánják rögzíteni.

Az energetikai csomag egyik eleme Szurgutnyeftegáz MOL Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Szurgutnyeftegáz jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak MOL részvényeinek megvásárlásáról." - zárul a közlemény.

A Bloomberggel, a világ egyik legmegbízhatóbb gazdasági hírügynökségével másodszor akaszt bajszot az Orbán-kormány. Először Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szavait "fordítottak félre", amikor arról szólt, hogy helyes volt Kósa Lajos Fidesz alelnök értekezése, aki a Görögországhoz hasonlóan csőd szélén álló Magyarországról alkotott véleményét osztotta meg hallgatóságával egy debreceni kisvállalkozói fórumon. A következmény ismert: a felelőtlen nyilatkozatok hatására összeomlott a forint.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.