galéria megtekintése

Mol-közeli tárca lett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 16. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Míg az előző kormányzati ciklusban a nemzeti fejlesztési tárca irányítóit elsősorban Simicska Lajossal hozták összefüggésbe, az új kabinet alatt a minisztérium csúcsvezetőinek egy része inkább Csányi Sándor környezetébe illeszthető.

Aradszki András épp nem megélhetési politizál
Aradszki András épp nem megélhetési politizál
Máthé Zoltán / MTI

Az általános meglepetésre tárcavezetővé előlépett KDNP-és Fidesz-honatya, Seszták Miklós az Olajterv-csoport kisebbségét tulajdonló Seszták család rokona. Az Olajterv korábbi tulajdonosa a Mol volt, ahol Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Csányi Sándor OTP-vezér alelnök kettősével működik az igazgatóság.

Az energetikai tervező-gyártó többségét ez évig volt molosok birtokolták, azóta pedig az irányítást átvette egy mostanáig kevéssé ismert üzletember. Mint megtudtuk, a korábban számos – így több offshore-szerű – cégben is ügyvédként közreműködő Seszták Miklósnak az Olajtervvel sosem volt szoros kapcsolata. 

 

A családi kötődéseket viszont mindvégig ápolta. Így feltűnik azon a kormányfő által közzétett két évvel ezelőtti felvételen is, amelyen az Olajterv többségét akkor birtokló, egykor szintén Mol-hajóban evező Pap Géza etyeki családi pálinkafőzdéjében – miután átadták Melocco Miklós Isten, áldd meg a magyart című szoborkompozícióját – Orbán Viktor kormányfővel a kislányokkal selyemágyban háló fehérvári huszárokról dalolásztak.

Mol-jogtanácsosi poszt hetente csupán néhány órás elfoglaltságot jelent a számára, amit már csak azért is szükségesnek tartott, hogy ne nevezzék megélhetési politikusnak

Seszták Miklós ügyvédi-üzleti tevékenységében a milliárdosok közül még Demján Sándorral mutatható ki halvány kapcsolat, de a Kisvárdán autószalonokat birtokló új miniszter legtöbb céges kapcsolata a kisvállalkozói világba vezet.

A tárca új energiaügyi államtitkára az eddig a KDNP padsoraiban ülő Aradszki András. A Fideszben is tag képviselő életrajzából kiderül, hogy 1988 és ez év április vége között a Mol jogtanácsosaként tevékenykedett, tavalyi vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó 450 ezer forintért. Aradszki András nem is igyekezett különösképpen távol tartani magát a Molt érintő témáktól csak azért, hogy ne érje összeférhetetlenségi vagy netán lobbistavád.

Seszták Miklós, az új fejlesztési miniszter ma mutatja be tárcájának vezetőit
Seszták Miklós, az új fejlesztési miniszter ma mutatja be tárcájának vezetőit
Földi Imre

2011-ben a miniszterre rálicitálva a Molnak konkurenciát jelentő, környezetkímélő bioetanol adójának jelentős emelését indítványozta, sikerrel. Akkor lapunknak élesen tagadta, hogy a Mollal egyeztetett volna a kérdésben. Mint kifejtette, a javaslatot és az adó mértéket saját maga számolta ki, amire épp az tette alkalmassá, hogy a Molban is hasonló szakterületet vitt. A konkrét törvényjavaslat kapcsán a Mol tagadta az együttműködést, mint ahogy a bioetanol-gyártók is úgy nyilatkoztak, hogy a képviselő nem kereste őket.

Aradszki András közlése szerint az 1988 óta vállalt Mol-jogtanácsosi poszt hetente csupán néhány órás elfoglaltságot jelent a számára, amit már csak azért is szükségesnek tartott, hogy ne nevezzék megélhetési politikusnak. (Korábbi számítások szerint képviselőként további közel egymillió forintot keresett.)

2011 végén azt javasolta, hogy a benzinkutakon mégis lehessen dohányt venni, amit a kormánypárti többség elvetett. Nagyobb elfogadottság mellett működött közre a tavaly év elején folyamatosan halasztott PB-díjcsökkentés előkészítésében, és szintén közösen dolgozott Németh Szilárd fideszes rezsibiztossal egyes, a Molt is érintő rezsicsökkentési szabályokon. Aradszki András nevéhez fűződnek ezenkívül a kaszinókoncesszió nagy port kavart új keretei, sőt hivatalosan másodmagával ő terjesztette a Ház elé magát az Alaptörvényt is. A tárcánál elődje, Kovács Pál az adminisztráción belül, szakmai vonalon emelkedett az energiaügyi államtitkári székig. Négy év alatt sokkal inkább az atomenergia támogatása terén, semmint mondjuk a rezsicsökkentés kapcsán vétette észre magát.

Kevéssé mondható energetikai ügyekben érintettnek Szabó Zsolt. Hatvan fideszes polgármestere a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkári posztot veszi át a ciprusi megújulóenergiás offshore-cégéről elhíresült Horváth Attila Imrétől. Szabó Zsolt mindeddig főként politikai, azon belül is önkormányzati kérdésekben nyilatkozott, energetikai kérdésekben eddig nem mutatott jelentős tájékozottságot. Számos ingatlana, földjei vannak, és 2014-es (e tárgyban kissé pontatlan) vagyonbevallása szerint négy hatvani társaságban részes. Korábban az önéletrajzában feltüntetett PhD-fokozatáról derült ki, hogy az ott megnevezett intézmény ilyet nem ad ki, és sokan állították szembe viszonylag szerény parlamenti aktivitását illetményeivel.

A párt 2011-ben költségtérítés jogtalan felvétele miatt nyilvánosan is megbüntette. A bonyolult nevű poszt összetett szakmai igényeket sejtet, bár az egykor más megújulóenergiás cégekben is részes Horváth Attila Imre – akinek külön létrehozták ezt a korábban nem létező államtitkárságot – különösebb sikereket nem tudott felmutatni, sem a klímavédelem vagy netán a fejlesztések, sem a kiemelt közszolgáltatások terén. Még az általa folyamatosan kilátásba helyezett nagy ívű koncepciók sem készültek el, nem is beszélve a zuhanó kvótabevételekről, a jelképesnek is alig nevezhető lakossági támogatásokról, vagy épp a februárra beharangozott, de azóta is folyamatosan induláskész állapotban lévő Panel III. támogatási programról.

A klímaállamtitkár távozásának oka valószínűleg nem az, hogy tavalyi lelepleződéséig a szakterületén tevékenykedő céget üzemeltetett Cipruson, hisz Seszták Miklós éppúgy otthonosan mozog a magyar hátterű ciprusi cégek körében. Más kérdés, hogy a kvótaértékesítést, az uniós pénzek jó részét és a lakásprogramokat az NGM veszi át. A tárcavezetés új arcai közül Tasó László fideszes képviselő, Nyíradony polgármestere Völner Páltól veszi át a hasonlóképp komoly szakmai felkészültséget igénylő infrastruktúráért – elsősorban a közlekedésért – felelős államtitkári posztot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.