A társasházak közös helyiségeit is eléri a rezsiforradalom

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos sokadszorra új rezsiszámlaformátum-rendeletet alkot, amivel a nemrég elfogadott, januártól életbe lépő törvényét módosítja. Egyszersmind a társasházak közös helyiségeiből is kiűzi az ott megbúvó rezsidémonokat és jövő év elején támogatna egy újabb rezsicsökkentést is.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos újra módosítja a rezsiszámla kinézetére vonatkozó, még hatályba sem lépett új rendelkezéseket - derült ki a rezsibiztos mai tájékoztatóján. Eszerint a január 1-től életbe léptetendő új rezsiszámlák színére még pontosabb kódokat írt elő. A számla kinézetét immár színes-rajzos formátumban megszabó, néhány hete elfogadott, januártól életbe lépő törvényben ugyanis csak képernyőkódokat adtak meg, amit most nyomdai kódokkal egészítettek ki.

A képviselő támogatná azt is, hogy a vakok és gyengénlátók Európában először Braille-írású közműszámlát kapjanak.

Pontos formátumot szabnak meg a társasházi, lakásszövetkezeti közös képviselők számára is. Ez alapján február 15-ig a lakók által jól látható helyen ki kell függeszteni, hogy a kormány intézkedései révén a ház mennyit takarított meg a közös költségen. A betűről betűre előírt formátum szarvas nyelvtani hibával indít, hisz címként "Hírdetmény"-t ír elő, "Hirdetmény" helyett.

Egyszersmind januári hatállyal 20 százalékos rezsicsökkentést érvényesítenek a házak közös helyiségeiben található berendezések - így például liftek vagy közös világítás - áramfelhasználására illetve a közös használatú kémények ellenőrzésére. A törvény megyénként fogyasztóvédelmi referensek alkalmazását írná elő és a rezsibiztos - szándékai szerint a félreértések elkerülése végett - az eddiginél is pontosabban definiálja a rezsicsökkentés fogalmát.

Németh Szilárd kérdésünkre leszögezte: jövő év áprilisa előtt támogat egy következő lakossági rezsicsökkentést is. Azt nem tisztázta, hogy ez miként viszonyul korábbi bejelentéséhez, miszerint a jövőben a legfontosabb díjtényezők nem változnának. Kérdésekre cáfolta, hogy a Fidesz-frakció már döntött volna a rezsicsökkentés Alaptörvénybe foglalásáról.

A nonprofit közszolgáltatások pontosítására irányuló, sokadszor elhangzott felvetésre most azt mondta, nem nonprofit, hanem "no profit" közszolgáltatásokban gondolkoznak, vagyis ha valaki "ilyen tevékenységet" végez, annak hasznát a szolgáltatásba kell visszaforgatnia. Mint köztudomású, az energiacégek "ilyen tevékenysége" évek óta veszteséges, azt egyéb üzleteikből tartják fenn és csak ami ezután esetlegesen megmarad, az a csoportszintű profit.

Németh Szilárd rezsibiztos: szebb időket jósol
Németh Szilárd rezsibiztos: szebb időket jósol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.