galéria megtekintése

Sportőrültek pörgetik a mobilnetet

0 komment


Varga G. Gábor

A nyár és a sport alaposan felpörgeti a mobil-adatforgalmat. A legjobb csomagok akár korlátlan adatforgalmat kínálnak most.

Foci-Eb után jön az olimpia, mobilnetezésről szól a nyár
Foci-Eb után jön az olimpia, mobilnetezésről szól a nyár
Veres Viktor / Népszabadság

„Toleráns a főnököm, de sajnos a korai meccsek idején nem kapunk felmentést a munka alól. Ezért mobilon nézzük az összefoglalókat, van, aki a tévés alkalmazásokon akár az egész meccset követi fél szemmel. Ezt viszont támogatja a főnök, a cég ideiglenesen felnyomta a mobilnet-előfizetésünket” – mondja Attila, egy fővárosi logisztikai cég üzletkötője, akinek az a munkája, hogy folyamatosan úton van. Szerencséje van, mert a munkahelyén mindenki sportőrült, így céges szinten döntöttek az Eb és az olimpia idejére a megnövelt mobilnetkeretről. De akinek nem fizeti a cég, az is többet használja. Körkérdésünk alapján a nyári hónapokban mindhárom mobilcégnél intenzív mobilnethasználatra készülnek.

Tavaly 74 százalékkal növekedett a mobilinterneten forgalmazott adatmennyiség, félmilliárdnál is több okostelefon csatlakozott újonnan a hálózatra, és immár a forgalom több mint 55 százaléka videó – derül ki a legnagyobb hálózati technológiai cég, a Cisco Systems adataiból. Ezek a trendek érezhetők idehaza is.

 

2015 nyarán közel ötször több adatjegyet rendeltek az adatkeretüket idejekorán felhasználó számlás előfizetők, mint egy évvel korábban. Idén is növekedésre számítunk – válaszolta a Telenor, hozzátéve, hogy az ügyfelek adathasználata legalább 10-15 százalékkal ugrik meg nyáron. Ilyenkor látszik az olyan okos megoldások népszerűsége, mint a MyChat tarifacsomag, amely az adatkeret mellett korlátlan közösségimédia- és chatforgalmat biztosít. Az idei sportgazdag nyarat promóciók teszik izgalmasabbá: a Telenor például a mobiltévézést lehetővé tévő ­MyTV-előfizetőinek azzal kedvez, hogy a tévés adatforgalmat nem számolja bele a havi mobilnetkeretbe, vagyis ­augusztus 31-ig korlátlanul figyelhetik a tévét mobilon az előfizetők.

A korlátlanság kulcsszónak tűnik a piacon. A Magyar Telekom széles körnek valódi korlátlanságot biztosít azzal, hogy a Magenta 1 csomagokban nyár végéig eltörölte az adatforgalmi limitet. A Next díjcsomagokban pedig az adatforgalmi keretet megduplázta a cég, így a TV Go nevű szolgáltatásukkal szabadon nyomon követhetők a meccsek.

A Vodafone is promóciókkal turbózza a mobilnethasználatot. Náluk a feltöltőkártyás előfizetők kapnak két gigabájtot ajándékba, ha legalább kétezer forintot rátöltenek az egyenlegükre – válaszolták lapunknak.
A forgalom növekedésével az egységnyi megabájtra jutó ár folyamatosan csökken.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.