Extrém drága nálunk a mobilnet

Magyarországon a második legalacsonyabb a mobilnet elterjedtsége – tette közzé a fejlett országokat tömörítő OECD egyik tanulmányában, a dokumentum lesújtó képet ad a hazai mobil távközlésről. A magyar szakértőkkel is bíró Rewheel nevű finn tanácsadó cég pedig azt állítja, idehaza extrém drága a mobilnet, mert például egy korlátlan beszélgetést és SMS-t tartalmazó, harmincöt eurós (mai árfolyamon kicsit több mint 10 ezer forintos) tarifába csak egy gigabájt mobilnet jut. Ami rettentő kevés.

A két felmérés között lehetne ok-okozati összefüggés is, de ez igen felületes következtetés volna. A Rew­heel felmérése ugyanis olyan csomagokat hasonlít össze, amelyek idehaza elég ritkák, a korlátlan csomagokra kevesen fizetnek elő. Valójában Magyarországon havi tízezer forintból akár három gigabájt mobilnetet is kaphat az ember, ami nem sok, ha a skandináv szinttel hasonlítjuk össze, de ha azt nézzük, hogy intenzív használattal és 4G-s telefonnal elegendő-e, akkor azt kell mondani, hogy a nyári hónapokat kivéve igen.

A mobilnet elterjedése és ára között piaconként változó az összefüggés és sok tényező befolyásolja. Például, hogy mennyire elterjedtek az ingyenes wi-fi hot spotok. Ebben sem állunk túl jól. A mobilnet árát befolyásolja, hogy a szolgáltatóknak mekkora az ügyfélbázisa, mennyit költenek fejlesztésre és adókra. Idehaza mintegy 11,2 millió előfizető van, ami nem túl sok, ennek alig a fele használ mobilnetet, és nemzetközi összehasonlításban is alacsony az egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel – ez négyezer forint alatt van. Az Egyesült Államokban pél­dául 41 dollár, mintegy tizenkétezer forint.

Az EU-tagállamokban, valamint Svájcban, Norvégiában és Szerbiában elvégzett kutatás szerint nálunk a legmagasabb a mobilszolgáltatások árának adótartalma, a tarifának csaknem a negyven százalékát teszik ki az adók és a frekvenciadíjak – ezt az AT Kearney állapította meg, hozzátéve, hogy a vizsgált országok között Magyarországon a hatodik legalacsonyabbak a percdíjak, sőt ha az áfa nélküli árakat nézzük, akkor a negyedik legolcsóbb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.