Évekre bukjuk a mobilos rezsicsökkentést

Évekkel elhalasztaná az uniós roamingdíjak teljes felszámolását az Európai Tanács. A korábban elfogadott menetrend alapján jövőre már ugyanannyiba kerülne egy határon túlról indított hívás, mint egy belföldi.

Majdnem biztos, hogy nem törlik el idén decemberben a határon „átnyúló” mobilhívások esetén fizetendő úgynevezett roamingdíjakat az unión belül. Annak ellenére, hogy az Európai Parlament által korábban szentesített szabályozástervezet értelmében immár ez a lépés következne. A meglehetősen bonyolult uniós szabályozásban most az Európai Tanács látszik megfúrni a tagállamok által elfogadott 2015. decemberi céldátumot a külföldi mobilhasználat felárának eltörlésére.

Az Európai Tanács meghackelné az Európai Bizottság kezdeményezését
Az Európai Tanács meghackelné az Európai Bizottság kezdeményezését
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az állam- és kormányfők alkotta testület hosszabb átfutási időt javasol, mondván, a szolgáltatók nem készültek fel erre a meglehetősen drasztikus lépésre. A roamingdíj eltörlésének megfúrása meglehetősen rövidlátó szemléletre utal: az azonnali bevételért ugyanis késlelteti az okostelefonalapú alkalmazásokra épülő gazdasági fejlődést. A távközlési szektor profittermelő-képességének romlása miatt a befektetők körében egyre kevéssé népszerűek az uniós telekommunikációs cégek, de az egységes piac kialakításának elodázásával csak késleltetik, hogy a kieső bevételeiket digitális tartalmak és szolgáltatások értékesítésével kompenzálják.

A Reuters által ismertetett legfrissebb tervezetben már 2018-as időpont szerepel, a hivatalos indoklás szerint ennyi idő mindenképpen kell a szolgáltatóknak ahhoz, hogy az új árstruktúrához és az átalakításokból fakadó versenyhelyzethez alkalmazkodni tudjanak. Új elem a tervezetben, hogy az ügyfelek naponta öt megabyte adatot belföldi tarifával forgalmazhatnak a külföldi partnerhálózaton is, az e fölötti mennyiségre pedig ugyanúgy ársapkát húzna Brüsszel, mint a jelenlegi roamingtarifák esetében.

A tervezetben fellelhető kitételből is az következik, hogy a jogszabály alkotói már azzal számolnak, nem lesz egységes tarifa decembertől, hiszen, ha lenne, nem kellene ez a kedvezmény. Ennél is rosszabb, hogy maga a kedvezmény teljesen életszerűtlen, s lerí róla a hozzá nem értés. A tervezet még azt is ismerteti, hogy hány e-mail letöltésére elég az öt megabyte, holott a valóságban ez az adatkeret kis túlzással abban a pillanatban elfogy, ahogy bekapcsolják a roaming adatforgalmat a készüléken. A mai okostelefonok ugyanis állandóan kommunikálnak a hálózaton.

Ezt tudja a távközlési iparág is. – A fejlesztések, a 4G-hálózatok csak akkor hozzák a várt gazdasági előnyöket, ha változtatunk a filozófián, és egységes vagy közel egységes árakon dolgozunk az unión belül – ezt a Telenor-csoport vezérigazgatója, Jon Fredrik Baksaas tavaly nyár elején mondta a Népszabadságnak adott interjúban. E nyilatkozattól függetlenül persze a szolgáltatók keményen fúrták a szabályozást, különösen a nagy, gazdaságilag és turisztikailag jelentős országok szolgáltatói, amelyeket érzékenyen érintene a változás.

A sok látogató (üzleti utazó és turista) náluk generál igazán komoly bevételt. Neelie Kroes, az Európai Bizottság területért felelős biztosa kemény munkával, tavaly verte keresztül a hivatali apparátuson javaslatát, és érte el, hogy az Európai Parlament nagy többséggel megszavazza a roamingdíjak teljes eltörléséről szóló rendeletet. Azt követően, hogy az unió 2007-től folyamatosan kötelezte a mobilszolgáltatókat a roamingköltség csökkentésére a nemzetközösség tagállamain belül. Ennek hatására ma a beszéd-, SMS- és adatforgalomért a töredékét fizetik az uniós tagállamok polgárai külföldi útjuk során, mint tíz évvel korábban.

Most ennyit fizetünk

Ma az uniós tagállamokban egy magyar szolgáltató előfizetője az adatforgalomért megabyte-onként bruttó 78,3 forintot fizet, amelyet különböző roamingopciókkal tovább lehet csökkenteni. A percdíj indított hívásnál bruttó 74 forint, míg fogadott hívások esetében 19,5 forint. Egy SMS 23,5 forintba kerül. A hatósági árak az idén nyáron előreláthatóan nem változnak, mivel további csökkentést nem ír elő a hatályban lévő rendelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.