galéria megtekintése

Mínusz a Malév leányánál

0 komment


Varga G. Gábor

Új vezető, Kisvári János irányítja az állami tulajdonú Malév GH Zrt.-t. A több független forrásból származó információnkat az új vezető, aki korábban az Olajterv vezetője, majd az Enefi (néhai E-Star) igazgatósági tagja volt, nem cáfolta, de kérdéseinktől elzárkózott. Az állami cég tavalyi vesztesége – társcégével, a repülőgép-karbantartással foglalkozó Aeroplex of Central Europe Kft.-vel (ACE) együtt számítva – iparági információk szerint megközelíti az egymilliárd forintot. Meg nem erősített információink szerint a cégeknél a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. belső vizsgálatot folytat.

Valami nincs rendben
Valami nincs rendben
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

A földi kiszolgáló cég munkatársaival akkor találkoznak a légi utasok, amikor becsekkolnak járatukra, és amikor beszállnak a repülőgépbe. Számos olyan területen is dolgoznak, ahol utasokkal nem találkoznak, csak a repülők személyzetével: egyebek mellett a földi kiszolgálók végzik a járatok előkészítését, a csomagokat eljuttatják a gépekig. A Malév GH (és az ACE) egykor a Malév leányvállalata volt, a nemzeti légitársaság 2012-es csődjét követően állami tulajdonba került. Jelenleg a budapesti földi kiszolgálási piac második legnagyobb szereplője, olyan légitársaságokat szolgál ki, mint a dubaji székhelyű Emirates, az Air ­France–KLM vagy épp a Wizz Air.

 

Minthogy mindkét cég szervezete arra volt felépítve, hogy kiszolgálják a Malévot, a csőd után reorganizációt kellett végrehajtani a vállalatoknál, amelyeknél néhány hónappal a Malév megborulása után az is előfordult, hogy nem tudtak bért fizetni a munkatársaknak. Az átszervezési folyamat elindult, de azóta több vezetőváltás is volt a cégek élén, ezért nem fejeződött be. Tegnap délutáni megkereséseinkre sem a vagyonkezelő, sem pedig a szaktárca nem ­reagált.

Update: Nincs belső vizsgálat

Reagált cikkünkre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A két társaságnál nem folyik belső vizsgálat. Az eredményesség növelése érdekében jelenleg gazdasági jellegű átvilágítás zajlik. A Malév GH Zrt. és az Aeroplex Kft. üzemi eredményeiről a társaságok 2015. évi auditált éves beszámolóinak lezárását követően tudunk tájékoztatást adni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.