Miniszteri biztos összeférhetetlenségét állapította meg az OLAF-jelentés

A Miniszterelnökség egyik vezető munkatársával kapcsolatban tárt fel bizonyítható összeférhetetlenséget az Európai Unió csalás elleni hivatala – értesült brüsszeli forrásból a Nol.
Lapunk brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala arról tájékoztatta az illetékes magyar szervezeteket: több projekt esetében beigazolódott összeférhetetlenséget állapított meg. A szálak a Pro Vital Zrt.-hez és a Homolya Ügyvédi Irodához vezetnek. Előbbi cég Homolya Róberthez kötődik, aki korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese volt, jelenleg pedig miniszteri biztosként a közbeszerzési rendszer kialakításának koordinálását végzi a Miniszterelnökségen. Hazai forrásaink Lázár János közvetlen munkatársaként tekintenek rá.

A birtokunkba jutott dokumentum szerint Az OLAF 2010 őszén kapott jelzést arról, hogy súlyos szabálytalanságok lehetségesek Magyarországon, s hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség akkori vezetésében személyi összeférhetetlenség állhat fenn, mások mellett konkrétan megnevezve Homolya Róbertet, az uniós pénzek elosztását koordináló szervezet, az NFÜ akkori alelnökét.
 
Az OLAF azóta számos vizsgálatot végzett, és a THOR (2015) 19987 iktatószámú dokumentumban – amelyet már átküldött a magyar illetékeseknek – beigazolódott összeférhetetlenségről számol be – legalábbis ezt állítja a magát megnevezni nem akaró brüsszeli forrásunk. A Népszabadság birtokába jutott ennek a dokumentumnak egy része, amely összesen nyolc olyan esetet említ, ahol a szakember összeférhetetlensége bizonyítást nyert. Ezek olyan uniós támogatásból megvalósuló projektek többek között Székesfehérváron, Abádszalókon, Tiszacsegén és Lébényben, melyeknél még az előző kormány idején hirdettek nyertest, és ahol közbeszerzési tanácsadóként, vagy annak alvállalkozójaként Homolya Róberthez köthető cégek vettek részt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.