galéria megtekintése

Mindenképp a nép dönt a vasárnapi zárva tartásról

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 12. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Megnehezíthetik a Demján Sándor vezette Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének dolgát, de a szervezet főtitkára szerint az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazást senki nem akadályozhatja meg. Az Összefogás nevű párt hasonló kezdeményezése miatt azonban csak késő tavasszal vagy a nyár elején nyújthatja be hitelesítésre a VOSZ a saját kérdéseit.

Miközben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) lényegében beígérte a népszavazást a vasárnapi zárva tartás ügyében, a kezdeményezést csaknem sikerült meghekkelnie a volt monoki polgármesternek. Szepessy Zsolt, az Összefogás nevű párt elnöke tavaly decemberben több egymással összefüggő kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet nyújtott be hitelesítésre, beelőzve a VOSZ-t.

Dávid Ferenc és Demján Sándor. Sokadjára különböznek össze a kormánnyal, de eltökéltek
Dávid Ferenc és Demján Sándor. Sokadjára különböznek össze a kormánnyal, de eltökéltek
Móricz-Sabján Simon

Mivel a szabályok szerint hasonló tárgyban mindaddig nem lehet más beadványt befogadni, amíg Szepessy íveit el nem bírálják, a politikus hónapokkal tudta késleltetni a VOSZ akcióját. Ha bármelyik kérdése megfelelne, ki is foghatná a szelet Demjánék vitorlájából.

 

A szervezetet ez nem rettenti el – szögezte le kérdésünkre Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, aki szerint a zárva tartás nem jó senkinek, ezért érthetetlen, miért akarják az erről szóló népszavazást meghekkelni. A referendumról testületi döntés született, s a megfelelő szervezeti és anyagi háttér is megvan ahhoz, hogy azt sikerre vigyék – mondta el Dávid Ferenc. Hozzátette: az egyik nagy szakszervezeti tömörülés támogatására is számítanak, de nem árulta el, melyikére.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége azt közölte, hogy ebbe nem akarnak beszállni, így Dávid vélhetőleg a Liga Szakszervezetekre utalt. Ott azt mondták, hogy az együttműködés nem kizárt. – Akkor kellene elkezdeni az aláírásgyűjtést, amikor a vasárnapi zárva tartás hatásait már mindenki érzékelheti: az elbocsátott dolgozók és a szombatonként sorban állásra kényszerített vásárlók is – véli a főtitkár.

„Egyetért-e ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?” A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt pénteken kimondta, hogy erről a kérdésről biztosan nem lehet népszavazást tartani, mivel ez nem felel meg a népszavazási törvényben leírt egyértelműség követelményének. Szoboszlai György választási szakértő szerint nem lehetne azonos tárgyról beszélni, ha valaki hasonló területet érintő, de világos kérdéssel áll elő. Például, egyetértenek-e az emberek azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban megtiltsák a vasárnapi munkavégzést.

A népszavazási törvény betű szerinti értelmezése alapján viszont az is következhet, hogy meg kell várni, amíg az NVB elutasító határozatáról – már ha Szepessy felülvizsgálati kérelmet nyújt be – a Kúria dönt. Erre kilencven nap áll rendelkezésére. Szepessy beadványait korábban formai okokra hivatkozással dobták vissza, ám azokat az egymásnak ellentmondó tartalmú kérdéseket a múlt héten ismét benyújtotta. A népszavazási törvény szerint ez önmagában ok az elutasításra, mert egymást kizáró jogalkotási kötelezettséget róna az Országgyűlésre.

Így elnöki határozattal is elutasíthatnák Szepessy Zsolt kérdéseit. De ha a beterjesztő ragaszkodik hozzá, az NVB-nek ezekről is érdemi határozatot kell hoznia. A huzavona eltarthat akár február végéig, plusz még itt is játszik a 90 napos felülvizsgálati eljárás.

A DK is beszáll, de idő előtt

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Demokratikus Koalíció (DK) a Nemzeti Választási Bizottsághoz szombaton. Varju László elnökségi tag azt mondta, nem fogják eltűrni, hogy a kormány beleszóljon az emberek magánéletébe és a döntésével több mint harmincezer dolgozó állását tegye kockára. Azt kérdeznék: „Egyetért-e ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak?" A kérdéssel forrásaink szerint nincs baj, de azonos tárgyú, mint Szepessy még bizonytalan sorsú kezdeményezése, tehát idő előtti.

A hatályos népszavazási törvény lehetőséget biztosít arra, hogy mások törvényes kezdeményezését bárki késleltesse, tehát rossz – állítja Szoboszlai. Könnyen elképzelhető, hogy Szepessy Zsolt minden beadványa kapcsán a Kúriához fordul, s akkor még négy-öt hónapig húzhatja az időt. A választási szakértő szerint ez elég abszurd, mert az időszerűségnek egy referendum esetén is fontos szerepe van. Szoboszlai az azonos tárgyú kérdésekre vonatkozó tilalmat pontosítaná, a felülvizsgálati eljárás határidejét pedig csökkentené.

Aláírásgyűjtés az üzletekben?

A VOSZ főtitkára már több alkalommal jelezte, hogy a népszavazási kezdeményezést kiskereskedelmi áruházláncok is támogatnák. A referendum elrendeléséhez szükséges támogató aláírások gyűjtéséhez pedig akár saját üzleteik eladóterét is rendelkezésre bocsáthatják. A hatályos jogszabályok szerint aláírást gyűjteni a dolgozónak csak a saját munkahelyén tilos, külsősök azonban jogszerűen kérhetik a vásárlókat a referendum támogatására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.