Minden második forint az államé

A magyar béreket terhelő adók a munkavállalók tömege szempontjából továbbra is irdatlan magasak, a kontinens keleti és délkeleti országai között a legmagasabbak – derül ki a Mazars adótanácsadó összeállításából.

A gyermektelen munkavállalók bére után fizetendő összes terhelés a bér összegétől függetlenül kimagasló. Hiába van egykulcsos és viszonylag alacsony szintű jövedelemadó, az egyéni járulékokkal és a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóval együtt száz forint nettó bér kifizetéséhez 196 forint kell. Ezzel előzzük a progresszív adózású államok terhelését is.

Ezen egy és két gyerek mellett nem változtat sokat a családi adókedvezmény sem, vagyis a munkavállalók döntő többsége, így a gyermektelenek, egy- és kétgyerekesek, valamint akik már felnevelték gyerekeiket nettó bérét brutális adó terheli. Kivételt csak a legalább három kiskorú gyereket nevelők jelentenek, esetükben a terhelés drámaian csökken.

Annyira, hogy 150 ezer forint bruttó bér mellett nálunk a második legkisebb az adóterhelés, száz forint nettó bérre 30 forint adót kell fizetni mindösszesen, ennél csak a csehek fizetnek kevesebbet, 20 százalékot. Magasabb, 600 ezer forint bér mellett a három gyerek után járó adókedvezménnyel a középmezőnyben vagyunk, száz forint nettó bérre 57 forint adó rakódik.

Fontos, hogy ez az eltérés kizárólag a munkavállalók esetében jelentkezik, vagyis a munkaadó ugyanazt a terhet fizeti be a költségvetésbe a munkavállalói után. Ez azt jelenti, hogy a munkaadók 28,5 százalék adót és járulékot fizetnek. A vizsgált államok közül hat szed be többet, míg 12 kevesebbet. Ezt valamelyest kompenzálja a munkaadó szempontjából, hogy Magyarországon az átlagbér nem túl magas. Kevesebbe kerül itt a munkaerő, mint például Lengyelországban: itthon az átlagbér 830 euró, míg Lengyelországban 907.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.