galéria megtekintése

Milliárdos üzletet bukhat Orbán veje

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Több tízmilliárdra tehető az állami intézmények uniós támogatásból finanszírozandó beruházásainál forintban kifejezhető csúszás. Ha nem kapják össze magukat a projektgazdák, az állam el is vonhatja a forrást. Aggódhat Orbán Viktor veje is.

Lapunk becslése szerint 45 milliárd forintra rúghat az előző uniós ciklusból megítélt, de még el nem költött összeg. Az állami, önkormányzati pályázatok közül a múlt év végén 874 esetében volt elmaradás mind a forrás felhasználását, mind a projekt megvalósítását illetően.

A Miniszterelnökség tegnap közzétette az elmaradást mutató s ezért kockázatosnak ítélt állami projektek listáját. Az érintetteket levélben is tájékoztatja a tárca arról, hogy az állam el is vonhatja a forrást, ha úgy látja, a projektet nem lehet befejezni.

A Miniszterelnökség összesítése szerint 874 uniós társfinanszírozású beruházásra vetül árny
A Miniszterelnökség összesítése szerint 874 uniós társfinanszírozású beruházásra vetül árny
Kurucz Árpád / Népszabadság

 

A 874 pályázat összértéke megközelítheti a 250 milliárd forintot. Ennek alapján az elmaradás a pályázati pénzek 18 százaléka. Sok értelme nincs azonban a statisztikával bűvészkedni, az egyes programok ugyanis jelentős eltéréseket mutatnak mind értéküket, mind a megvalósítást tekintve. Elmondható, hogy az esetek többségében valószínűleg be lehet fejezni a programokat, nem vész el a forrás. Több pályázatban is 2015. nyári vagy év végi határidő szerepel, vagyis ezekkel valószínűleg nem lesz nagyobb gond.

Vannak azonban olyanok is, ahol gyorsan kell kapcsolni, hogy a zárás sikeres legyen. Ilyen a zalaegerszegi közvilágítás korszerűsítése. A munkákkal elvileg tavaly december végére kellett volna elkészülni, a kétütemű pályázat értéke együtt majd egymilliárd forint. A város az eredeti határidő lejártakor talált rá a megfelelő kivitelezőre, az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-re, amelynek egyik tulajdonosa Orbán Viktor veje, Tiborcz István. Érdekes lesz, elvonja-e a Miniszterelnökség innen a forrást: az eredeti tervekben 12 hónapos munkavégzés szerepelt, ez azért nehezen lesz tartható a pénzügyi zárással együtt. Akad azért még munka a zalai megyeszékhelyen, ugyanis a hulladékgazdálkodás fejlesztésére kapott 225,5 millió forintot is el kellett volna költeni 2014-ben, de ebből egy fillért sem fizettek még ki.

Pécsen is Tiborcz István cége újíthatja fel a közvilágítást
Pécsen is Tiborcz István cége újíthatja fel a közvilágítást
Sóki Tamás / MTI

Fel kell gyorsulnia a Magyar Közút Zrt.-nek is, a dél-dunántúli és közép-magyarországi régióban ugyanis jó néhány projektje kiindulási szinten áll: a cégnek összesen 21 milliárd forint értékű megbízása billeg. Vannak persze szép számmal olyan projektjei is, amelyek lényegében készen vannak, az elmaradás minimális.

Összesen 44 milliárd forintot költhetne el a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet, ebből azonban 12,6 milliárd még a fiókban van. Az elmaradás jelentéktelen például a Jósa András Tömbkórház projektjénél, itt a 13 milliárd forint forrásból már csak 740 millió nincs elköltve, a határidő 2015 októbere. Ehhez képest már tavaly júliusra be kellett volna fejezni az egri Markhot Ferenc kórház felújítását, a 4,8 milliárd forint forrásból azonban 3,6 milliárd még nincs elköltve.

Kérdés, mely programokat húzza le a listáról a kormány, és vonja el a támogatást. Sok idő nincs ezen töprengeni, hiszen bárhová is csoportosítsák át az így elvont pénzt, azt is el kell költeni, méghozzá úgy, hogy a teljes pénzügyi zárás meglegyen az év végére. Ha egy állami intézmény mégis forrást bukik, az összeget a 2016. évi költségvetési keretéből fogják elvonni úgy, hogy az a működése színvonalát nem befolyásolhatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.