galéria megtekintése

Pintérék milliárdokért vásároltak öreg gépeket, és valaki megint nagyon jól járt

10 komment


Varga G. Gábor

Ismét közbeszerzés nélkül vásárolt helikoptereket a magyar kormány. Ezúttal öt használt légi járművet szerzett be a Belügyminisztérium egy cseh magáncég közbeiktatásával. A beszerzés során ezúttal sem érvényesült a transzparencia. Így a gépek milliárdos árán kívül csak egy dolog biztos, hogy valaki jól keresett az ügyleten.

Öt darab használt MD–902-es helikoptert vásárol a Belügyminisztérium a Légirendészeti Szolgálatnak – erősítette meg a Magyar Nemzet korábbi értesülését Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Márta szocialista politikus érdeklődésére reagálva. Pintér válaszából megtudtuk, hogy az öt forgószárnyast 13,6 millió euróért, azaz négymilliárd forintért vásárolták egy cseh magáncégtől, a European Air Services sro.-tól.

A közbeszerzést mellőzték, méghozzá a tavaly módosult közbeszerzési törvény, valamint egy 2004-es kormányrendelet vonatkozó pontjaira hivatkozva. Ezek a jogszabályok lényegében szabad kezet adnak az aktuális kormányoknak és a rendvédelmi szerveknek a rendvédelmi és haditechnikai beszerzések során.

Tehát a honvédség és a rendőrség is törvényesen vehet a nyilvánosság kizárásával azt, attól és annyiért, amit csak akar.

 

A belügyminiszter válaszából nem derül ki, az internetes adatbázisokból azonban igen, hogy a helikopterek, melyeket eddig Baden-Württemberg rendőrsége használt, mintegy tizenöt évesek és cirka ötezer órát töltöttek a levegőben. Nem fiatalok, de ettől még lehetnek jó műszaki állapotúak. A légi járművek felújítás és átfestés után kerülnek a magyar rendőrséghez, ezek költségét tartalmazza a vételár.

Nehezen követhető: cseh cég festi át zöldről kékre a Németországból érkező rendőrségi helikoptereket
Nehezen követhető: cseh cég festi át zöldről kékre a Németországból érkező rendőrségi helikoptereket
Wikipedia

Az arizonai Mesában működő MD Helicopters cég gépeinek 500-as típusjelű változatait jelenleg is használja a rendőrség, tehát a karbantartók nem most találkoznak először a gyár gépeivel, a négymilliárd forint vételárban pedig benne vannak bizonyos szerszámok és berendezések, melyek az üzemeltetéshez szükségesek. Ez azért fontos, mert a forgószárnyasoknak a jövőben is lesz karbantartásigénye, méghozzá a felújítás ellenére vélhetőleg egyre költségesebb. Elvégre a 15 éves és sokat repült járművek a magyar rendőrségnél is komoly igénybevételnek lesznek kitéve.

Ami a gépek árát illeti, az akár reá­lis is lehet, bár az interneten már ötszázmillió forintért is lehet ilyen légi járműveket találni, a durván nyolcszázmilliós magyar beszerzés elsőre nem tűnne túlárazottnak. Nem ártana azonban egy magyarázat arra, hogy a német és a magyar rendőrség közé miért volt szükség egy cseh céget beiktatni? Arról, hogy az Air Services mennyit keresett ezen az üzleten, nincsenek konkrét információk.

Magyarországon nem ritkák a rejtélyes helikopterbeszerzések,

annak ellenére sem, hogy a kormány – tekintettel a honvédelmi és a rendvédelmi flották elavultságára – évek óta ígérget egy nagy helikopterbeszerzést. Másfél éve például a honvédségnek hárommilliárd forintért sikerült vásárolnia három darab 25-27 éves, meglehetősen bizonytalan hátterű orosz Mi–8 helikoptert, ezek nélkül a honvédségi pilóták a légijártasságuk megtartásához szükséges órákat sem tudták volna lerepülni. Az erősen megkérdőjelezhető beszerzés ugyan Borbíró Zoltán államtitkári posztjába került, de az ügynek semmilyen más következménye nem lett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.